Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Βραζιλιάνικη Σάμπα



Οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα με το τριφύλλι θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν ως "παλτά" καθώς η παρουσία τους στον Παναθηναϊκό δεν ήταν η αναμενόμενη.
Στον Παναθηναϊκό μέχρι σήμερα έχουν ντυθεί στα πράσινα 13 παίκτες από την Βραζιλία και οι μισοί από αυτούς δεν κατάφεραν να προσφέρουν σχεδόν τίποτα στην ομάδα μας αντίθετα δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα χωρίς όμως να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους στην ομάδα μας.
Εξαίρεση αποτελούν οι Ζιλμπέρτο, Ντεμέλο, Μάτος, Κλέιτον, Γκάμπριελ και ο πιτσιρικάς Νταβίντ Φίλιο, που η προσφορά τους στην ομάδα ήταν και είναι αρκετά ικανοποιητική.
Με βάση την προσφορά τους στον Παναθηναϊκό προκύπτουν οι εξής κατηγορίες παικτών:
Οι Παικταράδες, οι αρκτετά καλοί, οι μισθοφόροι και οι ανύπαρκτοι.

Παικταράδες

Ζιλμπέρτο Σίλβα

Ο Ζιλμπέρτο είναι ο καλύτερος βραζιλιάνος που φόρεσε την πράσινη φανέλα μέχρι σήμερα, όχι μονό για το βαρύ όνομα που διαθέτει αλλά και για την ποιότητα και ηρεμία που έχει δώσει στην μεσαία γραμμή της ομάδας μας.
Πρώην παίκτης της Άρσεναλ και εν ενεργεία αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας, ο Ζιλμπέρτο ήρθε στην ομάδα μας πέρυσι το καλοκαίρι προκαλώντας με την μεταγραφή του μεγάλο ενθουσιασμό στους φιλάθλους.

Δεν είναι ο φαντεζί βραζιλιάνος που μπορεί να ξεσηκώσει την εξέδρα με τις ενέργειές του αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο στην μεσαία γραμμή, που δίνει σιγουριά και ηρεμία σε όλη την ομάδα. Τρέχει και μαρκάρει παντού, κατεβάζει την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση απλά και όμορφα και δίνει πολύτιμη βοήθειεα στην άμυνα αλλά και στην επίθεση.

Πέρυσι, σημείωσε 3 γκολ, βγήκε ο παίκτης με τα περισσότερα χιλιόμετρα και η απόδοση του αποτελεί βαρόμετρο στην συνολική εικόνα της ομάδας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όταν δεν παίζει, η ομάδα στα περισσότερα παιχνίδια χάνει την συνοχή της με αποτέλεσμα να γίνονται πολλά αμυντικά λάθη και πολλές φόρες να χάνονται έτσι τα παιχνίδια. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε τον αποκαλούν "αόρατο τείχος" και είναι αναντικατάστατος στην εθνική Βραζιλίας.

Άρακεν Ντεμέλο

Ο Ντεμέλο ήρθε το 1972 και ήταν ο πρώτος βραζιλιανός που φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού. Αγωνιζόταν στη θέση του μεσοεπιθετικού με παρά πολύ καλή καθετή πάσα, έκανε όμορφες και περίτεχνες ενέργειες και ήταν ένας από τους πιο φαντεζί παίκτες που φόρεσαν την πράσινη φανέλα.
Παρόλο που δεν ήταν σέντερ φορ, είχε μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα, πέτυχε όμορφα και σημαντικά γκολ για την ομάδα μας και διακρινόταν
για την δύναμη του και την γλυκιά σέντρα που διέθετε.
Στον Παναθηναϊκό έπαιξε για δυο χρόνια στα οπ
οία κατάφερε να σκοράρει 19 γκολ σε 37 εμφανίσεις.
Το 2001 βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμα όπου ζούσε, στη Βενεζουέλα.


Μαρτσέλο Μάτος

Ο Μάτος ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2007, έπειτα από μια πολύ καλή σεζόν που είχε με την φανέλα της Κορίνθιας. Στην ομάδα έπαιξε για δυο ολόκληρες σεζόν και προσέφερε πάρα πολλά.
Την πρώτη του χρόνια, επί Πεσειρο, ήταν βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας, έπαιζε ασταμάτητα και με τις εμφανίσεις το
υ εντυπωσίασε τους πάντες.
Πολύ καλός αμυντικός χαφ, με επιθετικές πρωτοβο
υλίες, οργάνωνε άριστα το παιχνίδι της ομάδας και αποτελούσε το μηχανάκι, καθώς έτρεχε και μάρκαρε παντού.
Ξεχώρισε για τις κάθετες πάσες του, την καλή
τεχνική του κατάρτιση και για το πολύ καλό και δυνατό σουτ που είχε και δε δίσταζε να σουτάρει από όποια θέση κι αν βρισκόταν. Κατάφερε μάλιστα την πρώτη του χρονιά να βάλει 3 πανέμορφα γκολ από μακρινές απόστασεις.

Η δεύτερη σεζόν στην ομάδα όμως δεν του πήγε όπως η πρώτη, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Αρχικά, έμεινε από δυνάμεις καθώς έπαιζε ασταμάτητα, ήρθε ο Ζιλμπέρτο, ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Ο Σιμάο είχε ανέβει πάρα πολύ αγωνιστικά με αποτέλεσμα ο Μάτος να χάσει τη θέση του από την ενδεκάδα. Παρόλα αυτά, δεν το έβαζε κάτω και όποτε του δινόταν η ευκαιρία έδινε τον καλύτερό του εαυτό.
Επίσης, δέθηκε και αγάπησε πολύ την ομάδα κ
αι ποτέ του δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα - γι' αυτό και τον αγάπησε η εξέδρα.
Φέτος, δόθηκε δανεικός στην Κορίνθιας, έ
πειτα και από δική του επιθυμία, αφού δεν γίνεται τέτοιος παίκτης να κάθεται στον πάγκο.
Καλή τύχη Μαρτσέλο - ελπίζουμε να ξαναφορέσε
ις την πράσινη φανέλα.

Αρκτετά καλοί

Ροντρίγκεζ Γκάμπριελ


Ο Γκάμπριελ ήρθε στον Παναθηναϊκό από την Φλουμινένσε πέρυσι και από την πρώτη μέρα έδειξε ότι είναι μια πάρα πολύ καλή λύση για τη δεξιά πλευρά της ομάδας μας.
Πολυσύνθετος παίκτης, που μπορεί να καλύψει όλη την δεξιά πλευρά, με καλή τεχνική κατάρτιση και πολύ καλό σουτ.

Παρόλο που αποκτήθηκε για δεξί μπακ, ο προπονητής πέρυσι βλέποντας ότι έχει περισσότερες επιθετικές τάσεις παρά αμυντικές προτίμησε να τον χ
ρησιμοποιήσει ως δεξί χαφ και όντως τα πήγε πολύ καλά.
Είναι γρήγορος, έχει καλή πάσα και καλή τεχνική,
βγάζει δύναμη και πάθος στο παιχνίδι και δείχνει να έχει άνεση με τα αντίπαλα δίχτυα. Πέρυσι, έβαλε 4 γκολ μοίρασε αρκετές ασιστ και είχε αρκετά καλή απόδοση στα παιχνίδια που έπαιξε .

Φέτος, παίζει δεξί μπακ στα τελευταία παιχνίδια, φαίνεται προσηλωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα και έχει πολύ καλή συνεργασία με τον Σισσέ και τον Σαλπιγγίδη όταν προωθείται.
Προσωπικά, μου αρέσει
το στυλ του και ο τρόπος που πανηγυρίζει τα γκολ, είναι από τους αγαπημένους μου. Πιστεύω ότι αν σταματήσει κάποια επιπόλαια λάθη που κάνει και αν αποκτήσει διάρκεια και σταθερή απόδοση στο παιχνίδι του, πολύ σύντομα θα ανέβει κατηγορία. Το μέλλον είναι μπροστά του…

Σίλβα Κλέιτον

Ο Κλέιτον ήρθε στον Παναθηναϊκό από την Λάρισα πέρυσι και συνεχίζει μέχρι σήμερα στην ομάδα μας αλλά δεν υπολογίζεται. Πολύ κάλος παίκτης, με άριστη τεχνική κατάρτιση και με πολλές οργανωτικές ικανότητες, τις οποίες δεν τις αξιοποίησε, αφού όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, δεν δούλεψε όσο θα έπρεπε για να καθιερωθεί στον Παναθηναϊκό.
Διαθέτει πολύ καλή πάσα, έχει καλή κλειστή ντρί
μπλα και ευχέρεια στο σκοράρισμα, πετυχαίνοντας εφτά γκολ με την πράσινη φανέλα. Οι πολλές αδυναμίες του όμως ξεπερνάνε τα προτερήματά του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας.
Υπήρξε αρκετά επιρρεπής στα πειθαρχικά παρα
πτώματα και του άρεσαν τα μπουζούκια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δουλέψει αρκετά ώστε να παραμείνει στην ομάδα έστω και σαν εναλλακτική λύση.
Κρίμα γιατί διαθέτει πλούσιο ταλέντο, το όποιο δεν
το εκμεταλλεύεται…

Νταβίντ Φίλιο

Ο Νταβίντ ήρθε στην ομάδα πέρυσι τον Ιανουάριο από την Παλμέιρας ως μια επένδυση για το μέλλον. Αγωνίζεται στη θέση του στοπερ και τα πρώτα δείγματα έδειξαν ότι πρόκειται για έναν ταλαντούχο αμυντικό, ο όποιος αν δουλευτεί καλά ίσως καταφέρει να παίξει σε υψηλό επίπεδο.
Έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση για αμυντικός, είναι
δυνατός στον αέρα και στους έξι μήνες που έμεινε στην Παιανία έδειξε πολλά καλά στοιχειά επαγγελματισμού. Πριν επιστρέψει στην Βραζιλία ως δανεικός κατάφερε να παίξει σε δυο παιχνίδια πρωταθλήματος ως αλλαγή και κέρδισε τις εντυπώσεις. Το μέλλον θα δείξει…

Μισθοφόροι

Ροντρίγκο Ντε Σόουζα


Ο Σόουζα ήρθε στον Παναθηναϊκό από την Φλαμένγκο πέρυσι το καλοκαίρι για να σκίσει τα αντίπαλα δίκτυα, αλλά μονό αυτό δεν έκανε! Το "Τανκ", όπως τον αποκαλούσαν οι εφημερίδες, στοίχησε στο Παναθηναϊκό 4εκ. ευρώ και δεν κατάφερε να αποσβήσει ούτε μισό ευρώ. Ο σέντερ φορ με το βαρύ κορμί έπαιξε στην ομάδα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος και δύο στην Ευρώπη και σκόραρε δύο φόρες.
Στη συνεχεία, άραξε στο συμβόλαιό του με αποτέλεσμα να τον πουλήσουμε στην Κορίνθιας, η οποία κι αυτή τώρα με τη σειρά της προσπαθεί να τον ξεφορτωθεί.
Αυθεντικό παλτό, σε μικρή ηλικία που στοιχίζει ακριβά…

Φλάβιο Κονσεισάο

Ο Φλάβιο ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2005 από την Γαλατά, μετά από μεγάλο σίριαλ διαπραγματεύσεων με τους Τούρκους. Οι Τούρκοι ήθελαν να τον ξεφορτωθούν και τα κατάφεραν αφού πρώτα εισέπραξαν ένα πολύ καλό ποσό από την ομάδα μας.
Οι προσδοκίες μας ήταν μεγάλες, αφού είχε κάνει μεγάλη καριέρα με την φανέλα της Ρεάλ, όμως έπεσαν στο κενό από την πρώτη μέρα κιόλας. Πολύ καλό αμυντικό χαφ στα νιάτα του, με πλούσιο βιογραφικό αλλά στην ομάδα μας ήρθε για να κολλή
σει κάποια ένσημα και γι' αυτό μετά από πέντε μήνες ελάχιστης προσφοράς αποδεσμεύτηκε και άνοιξε οίκο μόδας στην Βραζιλία.

Ρικάρντο Μπόβιο

Ο Μπόβιο ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2006 από την Μαλάγα με την μορφή δανεισμού για να καλύψει την θέση του αμυντικού χαφ. Σκληροτράχηλος αμυντικός μέσος, πραγματικό τσεκούρι για τους αντιπάλους και καθόλου τεχνίτης με την μπάλα στα ποδιά.
Το "πίτμπουλ" έπαιξε στην ομάδα μας σε 24 παιχνίδια, πέτυχε ένα ωραίο γκολ αλλά δεν έπεισε αρκετά με την απόδοσή του και το καλοκαίρι του 2007 το
ν επιστρέψαμε στην Μάλαγα.

Ζούλιο Σέζαρ

Ο Ζούλιο ήρθε στον Παναθηναϊκό το 1999, έπειτα από πολύ μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη και στην Εθνική Βραζιλίας. Μεγάλο όνομα και παίκτης παγκόσμιας κλάσης, ο οποίος ήρθε στην ομάδα μας για να κολλήσει τα τελευταία του ένσημα. Ήρθε, είδε και δεν ακούμπησε, καθώς αγωνίστηκε σε δύο μόνο αγώνες.

Aνύπαρκτοι

Άντερσον Λίμα Φρέιτας

Ο Άντερσον ήρθε στο Παναθηναϊκό έπειτα από μια καλή χρονιά με την φανέλα του Ατρόμητου, τον Ιανουάριο του 2005, ως μια επένδυση για το μέλλον. Έπαιξε με την πράσινη φανέλα μόλις σε ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ και δεν ξαναέπαιξε. Ένα πρόβλημα με το γόνατό του δεν τον άφησε να εξελιχθεί και είχε ως συνέπεια να μείνει στα αζήτητα.

Μάουρο Ντα Σίλβα

Ο Μάουρο ήρθε στον Παναθηναϊκό το 1998 από τον ΟΦΗ, ως μια εναλλακτική λύση για την επιθετική γραμμή της ομάδας. Ο μικροκαμωμένος βραζιλιάνος επιθετικός κατάφερε να μείνει στην ιστορία για το γκολ πέτυχε μέσα στο Γουέμπλεϊ με την Άρσεναλ.

Ελιομάρ Καρβάλιο

Ταλέντο που έμεινε ταλέντο… Δεν κατάφερε να φορέσει την πράσινη φανέλα παρόλο που ήταν επιλογή του Ρότσα.



Η αγορά ποδοσφαιριστών από την Βραζιλία φαίνεται να μην ταιριάζει στη χημεία της ομάδας μας. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπόρεσαν να δεθούν με το τριφύλλι αλλά ούτε και οι οπαδοί με αυτούς. Παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Σέζαρ και ο Φλάβιο ήρθαν στην ομάδα όταν η καριέρα τους ήταν στο τέλος της. Περισσότερο φταίνε αυτοί που τους έφεραν στην ομάδα παρά οι παίκτες που ήρθαν.
Όταν αποτελεί σκοπό να έρχονται παίκτες-ονόματα για να πουληθούν τα διαρκείας και όχι για να βοηθηθεί αγωνιστικά η ομάδα τότε είναι λογικό να υπάρχει τέτοια κατάληξη - κακό για την ομάδα αλλά και κακό και για το όνομά τους.
Σημαντικό είναι ότι ο Ζιλμπέρτο και ο Γκάμπριελ δείχνουν να αγαπούν και να σέβονται την ομάδα μας, γι' αυτό και τους στηρίζουμε και τους αγαπάμε.

1 σχόλιο:



Πρόσθεσε το banner του Green Voice 13 στο site σου: