Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Κοινά Σημεία…



Ο Χενκ Τεν Κάτε καλώς ή κακώς έφυγε από τον Παναθηναϊκό και ο Νιόμπλιας με τον Βαζέχα ήρθαν για να συνεχίσουν το έργο του Ολλανδού και να οδηγήσουν την ομάδα μας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, παίζοντας παράλληλα καλύτερο ποδόσφαιρο.
Η αλήθεια είναι ότι το έργο τους δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς, χωρίς να έχουν την προπονητική εμπειρία που χρειάζεται, μπαίνουν κατευθείαν στα βαθ
ιά για άμεσα αποτελέσματα, αφού δεν έχουν καμία πίστωση χρόνου και η παραμικρή απώλεια στο πρωτάθλημα θα είναι καταστροφική για την ομάδα.
Το ευχάριστο είναι ότι η ομάδα στους περισσότερους τ
ομείς είναι σε πολύ καλό επίπεδο και το μόνο που θα πρέπει να βελτιωθεί είναι η αμυντική της λειτουργία και η αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Οι στόχοι για τη φετινή χρόνια είναι γνωστοί και με τα ανάλογα αποτελέσματα θα τονωθεί η ψυχολογία της ομάδας αλλά και του κόσμου, ο οποίος πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την ομάδα γιατί μας χρειάζεται όλους ενωμένους και δυνατούς.
"Ασπίδα εμείς –Πρωτάθλημα εσείς"



Ο τρόπος που εξελίχθηκαν τα πράγματα τις τελευταίες μέρες για την ομάδα μας, με οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το παρελθόν γίνεται οδηγός για το παρόν και ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές βέβαια αυτή τη φορά - ελπίζω όμως να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που είχαμε 15 χρόνια πριν.
Αν ανατρέξουμε στην σεζόν 1994-96, θα διαπιστώσουμε ότι οι ομοιότητες είναι πολλές με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Τότε, προπονη
τής της ομάδας μας ήταν ο Ίβιτσα Όσιμ, ο όποιος εκείνη την εποχή ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδόσφαιρου όπως και ο Τεν Κάτε σήμερα, του οποίου το βιογραφικό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
Και οι δύο υπήρξαν καλοί προ
πονητές αλλά ήρθαν στην Ελλάδα, όπου αμφισβητήθηκαν και απαξιώθηκαν από το σύνολο των ΜΜΕ αλλά και από τον περισσότερο κόσμο.


Όπως τότε, έτσι και τώρα, αδυνατούμε να καταλάβουμε την πραγματική φιλοσοφία του ευρωπαϊκού ποδόσφαιρου και δύσκολα μπορούμε να κατανοήσουμε τις επιλογές και τις κινήσεις των προπονητών, αφού στην χώρα μας το ποδόσφαιρο παίζεται με άλλους κανόνες και οι προπονητές είναι πάντα τα εξιλαστήρια θύματα.
Τότε, για πρώτη φορά ακούσαμε τον Όσιμ να λέει ότι η "μπάλα είναι πόρνη" και είχε γίνει θέμα συζήτησης καθώς ήταν δύσ
κολο να καταλάβουμε και να δεχτούμε το γεγονός, ότι είναι πιθανό να χαθεί ένα παιχνίδι για ένα τέτοιο λόγο και αμφιβάλλω αν το έχουμε δεχτεί έως και σήμερα.
Το ίδιο συνέβη και με τον Τεν Κάτε, όπου τον 1,5 χρόνο που ήταν στην Ελλάδα είπε πολλές αλήθειες τις οποίες δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε
να καταλάβουμε και ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που το ποδόσφαιρο στη χώρα μας έχει μείνει πίσω.


Η αδυναμία τους να μπορέσουν να περάσουν την φιλοσοφία τους στους παίκτες και ιδιαίτερα στους Έλληνες, αλλά και η δυσκολία που είχαν να προσαρμοστούν στις συνθήκες παιχνιδιού του Ελληνικού ποδόσφαιρου είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή τους από την ομάδα στερώντας τους το δικαίωμα να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Πρόεδρος του Παναθηναϊκού τότε ήταν ο Καπετάνιος, ο οποίος έπειτα από μία ισοπαλία με τον Απόλλωνα (όπου στην ουσία χανόταν το πρωτάθλημα) αποφάσισε να απολύσει τον Όσιμ. Αντίστοιχα, ο Πατέρας εδίωξε τον Τεν Κάτε μετά τη νίκη της ομά
δας με τον Ατρόμητο, με -1 διάφορα από την κορυφή και με την ομάδα να βρίσκεται στην διεκδίκηση όλων των στόχων.
Ο Καπετάνιος επέλεξε τον άπειρο Χουάν Ραμόν Ρότσα και ο Πατέρας τον επίσης άπειρο Νίκο Νιόμπλια, βάζοντας για βοηθό του τον Κριστόφ Βαζέχα για να αποφύγει και τις αντιδράσεις του κόσμου. Κοινός παρανομαστής και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι και οι τρεις έχουν φορέσει και τιμήσει την πράσινη φανέλα και έχουν κερδίσει με την προσφορά τους τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων των φιλάθλων.



Ο Ρότσα, χωρίς καμία προπονητική εμπειρία, μπήκε αμέσως στα βαθιά έχοντας μόνο δύο μέρες να προετοιμάσει την ομάδα για να παίξει στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλου με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ. Ο Ρότσα πίστευε πολύ στο έργο του Όσιμ και το μόνο που προσπάθησε να αλλάξει ήταν η ψυχολογία της ομάδας μιλώντας στους παίκτες περισσότερο ως ποδοσφαιριστής παρά ως προπονητής. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την ομάδα έφερε αποτελέσματα και η ομάδα πηρέ την πρόκριση με 3-0 με χατ-τρικ του Βαζέχα και αργότερα πήρε το κύπελλο από την ΑΕΚ.
Την ίδια χρονιά (1994), αν και η ομάδα δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα, αφού είχε χαθεί πριν ο Ρότσα αναλάβει την ομάδα, αυτά που πέτυχε ως προπονητής τις δύο επόμενες σεζόν γράφτηκαν στην ιστορία με χρυσά γράμματα.
Oδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων (1994 και 1995) και δύο Πρωταθλημάτων (1995 και 1996), διαγράφοντας μία άκρως επιτυχημένη πορεία στον πάγκο του τριφυλλιού. Η μεγαλύτερη του επιτυχία ήρθε με την πορεία στο Champions League της περιόδου 1995-1996, όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε στον ημιτελικό του θεσμού και νίκησε μέσα στο Άμστερνταμ με γκολ του Βαζέχα τον πανίσχυρο πρωταθλητή Ευρώπης, Άγιαξ.


Μετά από 15 χρόνια, ο Νίκος Νιόμπλιας καλείται να γράψει τη δική του ιστορία ως προπονητής στον πάγκο του Παναθηναϊκού και με τη βοήθεια του κόσμου να ξαναζήσουμε στιγμές όπως το ’96. Άλλωστε υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με την εποχή εκείνη, αφού και ο Νιόμπλιας είναι προπονητικά άπειρος, δεν έχει δοκιμαστεί στην πίεση του πρωταθλητισμού, έχει φορέσει την πράσινη φανέλα και η ομάδα είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα - το μονό που χρειάζεται είναι ο τρόπος για να τα βγάλει και μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Όπως και τότε έτσι και τώρα, η ομάδα σε δύο μέρες παίζει με τον Ηρακλή. Η νίκη είναι μονόδρομος και πρέπει πάση θυσία να πάρουμε το τρίποντο, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλειες. Τότε είχε βάλει τρία γκολ ο Βαζέχα. Τώρα θα κάθεται στον πάγκο, ως βοηθός, χρίζοντας όμως διάδοχό του τον Σισέ για να επαναλάβει την ιστορία.

Λέτε να ξαναζήσουμε τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος; Γιατί όχι;

11 σχόλια:

  1. καλημερα φιλε

    οντως μεγαλο ονομα και ο οσιμ

    αλλα υπερεκτιμημενος στην ελλαδα..

    η πορεια του 1996 ηταν καθαρα εργο ΡΟΤΣΑ...

    ο οσιμ εκανε εντελως αλλοπροσαλα πραγματα..πχ ειχε σαραβακο-μπορελι στον παγκο!εκανε δηλωσεις ΓΕΛΟΙΕΣ κ εμετικες οπως πχ οτι για να παιξει ο σαραβακος θα πρεπει να γινουν οι κανονισμοι σαν του χαμπολ

    εκανε τρελες μαλακιες..θυμασαι με την γιουβε που χασαμε 1-0 εντος με γκολ του πλατ που δεν επαιξε ο σαραβακος λογω σπασιμου ποδιου κ στον επαναλληπτικο ειχε βαλει καποιον Καφε?ελεος δηλαδη..κ ενω ημασταν μεσα στην προκριση αυτος ηθελε να δειξει οτι 'να αυτους εχω αυτους βαζω' κ εβαλε μεσα τον Καφε..

    ο οσιμ για εμενα ειναι απο τους πιο γραφικους προπονητες που ειχαμε..Σε ορισμενα φορουμς,καποιοι οπαδοι της κακιας ωρας που ζουν απο τον παο τον εχουν αναγαγει σε ΣΟΥΠΕΡ ΜΥΘΟ..προφανως για να δημιουργησουν καποιον μυθο καποιου επιτυχημενου που τον εφαγαν οι δημοσιογραφοι..

    μα οι δημοσιογραφοι φταινε ρε φιλε που ηταν μεθυσος κ δεν μπορουσε να παρει τα ποδια του σε πολλες προπονησεις κ συνεντευξεις?

    οι δημοσιογραφοι φταινε που εβγαιναν ολοι μαζι κ μπεκρουλιαζαν?τον ειχαν στηριξει οσο τιποτα..απλα στο τελος η ΗΧΩ τον ειχε χτυπησει ΔΙΚΑΙΩΣ με κατι πρωτοσελιδα οπως ΑΝΙΚΑΝΟΣ Η ΒΛΑΞ γιατι πολυ απλα ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΛΛΟ..

    στο ματς με απολλωνα εντος εδρας που φεραμε 0-0 τον εστησαν οι ελληνες παικτες κ τον εδιωξαν..δεν πηγαινε αλλο..


    τον νιοπλια τον πσιτευω πολυ..θα αφησει εποχη,εχω καλο προαισθημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΦΕΛΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΑ 15ΕΤΙΑ ΠΙΣΩ...ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΣΗΜΑΔΙΑΚΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ (ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΣΤΟ) ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ...ΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΤΤΑ (ΧΤΥΠΑ ΞΥΛΟ) ΘΑ ΠΟΝΑΝΕ ΟΣΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ ΛΕΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΦΕΛΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΤΩΡΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ,Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΤΕ.
    ΚΑΛΟ Σ/Κ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΝΙΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΛΑΡΑ ΜΑΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα κ απο εμενα
    που τον θυμηθηκες αυτον τον τρελο τον οσιμ?αχχα!τελευταια φορα που ακουσα γι αυτον κατι ειχε παθει,εγκεφαλικο νομιζω,κατι τετοιο αλλα την γλυτωσε!:)

    τεσπα,προσωπικα δεν ειχα κ δεν εχω πολυ θετικη αποψη για τον οσιμ αλλα αποψεις ειναι αυτες,διιστανται!:)
    μακαρι βεβαια οι παραλληλισμοι και οι ευχες σου να γινουν πραγματικοτητα!ολοι το ευχομαστε!
    φιλιαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα
    laplace συμφωνω και χαιρομαι που μου εφερες στην μνημη μου το σκηνικο με τον Καφε γιατι το ειχα ξεχασει...Κοινο σημειο τους ο ρολος των δημοσιοφραφων και οτι ηταν και ειναι πολυ καλα ονοματα στην Ευρωπη που στην Ελλαδα εφυγαν απο την ομαδα με ασχημο τροπο πιστευω.η διαφορα τους ειναι οτι ο Οσιμ απετυχε ενω το εργο του Τεν Κατε πιστευω οτι θα αρχισει να φαινεται στο μελλον. Τον Νιομπλια τον πιστευω αλλα θεωρω οτι τον ρολο του Βαζεχα στην ομαδα πιο καταλυτικο για την επιτυχια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα Rallakia13
    Συμφωνω αδελφε οτι το ποδοσφαιρο εχει αλλαξει αλλα πολλες φορες καλο ειναι να κοιταμε πισω για να μην ξεχναμε την ιστορια μας. Ο Πατερας πιστευω εφαρμοσε την πετυχημενη συνταγη του καπετανιου και ευχομαι να μας βγει σε καλο οπως και τοτε. Παντως αδελφε υπαρχουν πολλα κοινα σημεια με την εποχη εκεινη και το μονο που μενει να δουμε ειναι αν η ομαδα μας καταφερει να κανει τις επιτυχιες του παρελθοντος...
    καλο Σ/Κ ΚΑΙ ΜΕ ΝΙΚΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα Μπακαλιαρινα
    Παντως ειχα φοβερο οιστρο ε;(χαχαχαχα)
    οντως τρελο παληκαρι! οι εξελιξεις των τελευταιων ημερων μου θυμισαν εκεινη την εποχη και διαπιστωσα πως υπαρχουν πολλα κοινα σημεια με την σημερινη.
    φιλια και καλο Σ/Κ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. για να δούμε...μακάρι να επαναληφθεί η ιστορία, τι να πω. το θυμάμαι εκείνο το 0-1 από τη Γιούβε. όπως επίσης θυμάμαι και το ότι όταν φαγώθηκε ο Σαραβάκος είχε ήδη πετύχει 15 γκολ. όπως επίσης θυμάμαι ότι είχαμε πάρει το κύπελλο εναντίον των αρουραίων μετά από δύο ήττες στο πρωτάθλημα και με κεφαλιά ψαράκι του Κριστόφ ύστερα από κόρνερ στο δοκάρι του Μαραγκού (στο 13ο λεπτό).
    τώρα το αν ήταν δουλειά του Όσιμ η επόμενη διετία, αν θα είναι δουλειά του 10Κάτε το πρωτάθλημα που (αν) θα πάρουμε φέτος και άλλα πολλά, είναι καλά σαν μυθολογία. στην ουσία κανείς δε μπορεί να αποδείξει τίποτα. αλήθεια, το Τσάμπιονς Λιγκ της Μπαρτσελόνα ήταν του Γκουαρντιόλα ή του Ράινκαρτ; και άλλα πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕL LOCO ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙΑΚΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΤΕ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ!!!!ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΡΙΑ.ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπερα passenger
    ομορφες αναμνησεις!
    οντως δεν μπορουμε να ξερουμε αλλα τουλαχιστον ο Νιομπλιας αναλαμβανει την ομαδα σε καλη κατασταση οποτε του δινεται η ευκαιρια να την κανει καλυτερη.Το μελλον θα δειξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα rallakia13
    Τελικα πηραμε το τριποντο αλλα θα μπορουσαμε και να μην το παρουμε ετσι οπως πηγε το ματς. τελος καλο, ολα καλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή



Πρόσθεσε το banner του Green Voice 13 στο site σου: