Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ !!!


Γιώργος Φούντας, Νίκος Κούρκουλος. Μέσα σε περίπου τρία χρόνια η Παναθηναϊκή οικογένεια έχασε δύο σπουδαίους ηθοποιούς,δύο πραγματικούς άνδρες, δύο μεγάλους Παναθηναϊκούς.

Γιώργος Φούντας (1924-2010)

Γεννημένος στο Μαυρολιθάρι της Παρνασσίδας στην Φωκίδα, το 1924, ο Γιώργος Φούντας δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό. Εξαιτίας της, εξάλλου, εκδιώθηκε από το τμήμα πυγμαχίας της ΑΕΚ όντας έφηβος. Σε μία κουβέντα με συναθλητές του δε θα κρύψει τα συναισθήματά του για τη φανέλα με το Τριφύλλι και αυτό είναι αρκετό για να του δείξουν την πόρτα της εξόδου. Όχι, ότι τον πείραξε και ιδιαίτερα.

Εξάλλου ό,τι έχασε ο ελληνικός αθλητισμός το κέρδισε στο πολλαπλάσιο ο ελληνικός κινηματογράφος. Αυτός που στην “Στέλλα” τον “ανάγκασε” να υποδυθεί έναν παίκτη του Ολυμπιακού. Λέγεται ότι δεν του άρεσε και πολύ αυτό, αλλά πήρε την εκδίκησή του όταν τα γυρίσματα έγιναν στη Λεωφόρο και αυτός, έστω και διά της πλαγίας οδού, βρήκε την ευκαιρία να πατήσει το χορτάρι του γηπέδου της αγαπημένης του ομάδας.

Όσο η καριέρα του απογειωνόταν τόσο μίκραινε και ο χρόνος που αφιέρωνε στον Παναθηναϊκό. Έστω κι έτσι, όμως, ο “Κλαρκ Γκέιμπλ”, όπως τον αποκαλούσε το 1943 κατά τα γυρίσματα της πρώτης του ταινίας “Τα Χειροκροτήματα” ο σκηνοθέτης, Γιώργος Τζαβέλλας, όποτε μπορούσε έδινε το παρών στις εξέδρες αρχικά της Λεωφόρου και εν συνεχεία του Ολυμπιακού Σταδίου.

Ο Γιώργος Φούντας έφυγε από κοντά μας το απόγευμα της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών. Λίγες ώρες πριν ο αγαπημένος του Παναθηναϊκός νικήσει στην Κέρκυρα και επιστρέψει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Εκεί όπου ο πιο διάσημος “σκληρός” του ελληνικού σινεμά ήθελε να τον βλέπει πάντα.

Ο Γιώργος Φούντας με την Μελίνα Μερκούρη στην "Στέλλα":




Νίκος Κούρκουλος (1934-2007)

Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ένα ψιλόλιγνο πιτσιρίκι θα περάσει την πόρτα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εκείνη την εποχή το όνομα του δε λέει σε κάνενα τίποτα. Μερικές δεκαετίες αργότερα, όμως, θα τον ξέρουν όλοι. Τον έλεγαν Νίκο Κούρκουλο.

Μέχρι, πάντως, να γίνει ο μεγάλος αστέρας του θεάτρου και του κινηματογράφου θα ξεκινήσει να αγωνίζεται στο τμήμα μπάσκετ, θα περάσει από την κολύμβηση και θα καταλήξει στην ποδοσφαιρική ομάδα. Υπό τις οδηγίες του Άγγλου Χάρι Γκέιμ θα φθάσει στην πρώτη ομάδα του Τριφυλλιού παίζοντας κεντρικός αμυντικός. Μέχρι εκεί όμως.
Ο ίδιος έλεγε ότι κατέληξε στην απόφασή να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με την ηθοποία από σύμπτωση. Πάντως, σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις θα παραδεχθεί: “Σε μία προπόνηση πήγα να κόψω τον Λουκανίδη, αλλά με έκανε κουτό. Εκεί κατάλαβα ότι δεν ήταν για εμένα το ποδόσφαιρο”.

Μπορεί ο παράγοντας “Λουκανίδης” να του στέρησε μία καριέρα στα γήπεδα, δεν του στέρησε, όμως, την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό. Το Τριφύλλι ήταν μέσα στην καρδιά και το δήλωνε σε κάθε ευκαιρία.“Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο μου έλειπε κι αυτό και τα άλλα αθλήματα και γι' αυτό φρόντισαν να παρακολουθώ τον Παναθηναϊκό από κοντά όλα αυτά τα χρόνια και να τον αγαπώ. Τις πρόσφατες εποχές που δεν πάει καλά στεναχωριέμαι” θα πει τον Οκτώβριο του 1999 στην “Αθλητική Ηχώ”.

Το 2001 διαγνώστηξε ότι έπασε από καρκίνο στο ρινοφάρυγγα.. Θα παλέψει με την αρρώστια του φια έξι χρόνια, αλλά στις 30 Ιανουαρίου 2007 ο Νίκος Κούρκουλος θα κλείσει για τελευταία φορά τα μάτια του.

Λίγες ημέρες αργότερα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού από τις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου, στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο θα τον αποχαιρετήσουν με το δικό τους τρόπο. Με ένα πανό που θα γράφει “Ωραίος, μάγκας και Παναθηναϊκός. Καλό ταξίδι Νίκο Κούρκουλε”.

Δείτε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές του Νίκου Κούρκουλου:



ΑΞΕΧΑΣΤΟΙ!!!


Αναδημοσιεύτηκε από το panathinaikos.panathinaikos.

6 σχόλια:

  1. καλησπερα φιλε
    κ πριν λιγο καιρο ο Μ.Ξυδους..
    ΑΞΕΧΑΣΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασες και τον Leslie Nielsen...

    R.I.P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα αδελφε
    εχει παραγινει το κακο δυστηχως και πολλα αδελφια μας βλεπουν απο ψηλα.
    ΑΞΕΧΑΣΤΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα doctor E
    συμφωνω αλλα δεν ηταν Παναθηναικος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αξεχαστοι...αιωνια τους η μνημη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπερα kaifa
    τους αγαπαμε ποτε δεν τους ξεχναμε, αδελφε!!!
    μαγκες και Παναθηναικοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή



Πρόσθεσε το banner του Green Voice 13 στο site σου: