Γιώργος Φούντας, Νίκος Κούρκουλος. Μέσα σε περίπου τρία χρόνια η Παναθηναϊκή οικογένεια έχασε δύο σπουδαίους ηθοποιούς,δύο πραγματικούς άνδρες, δύο μεγάλους Παναθηναϊκούς.
Γεννημένος στο Μαυρολιθάρι της Παρνασσίδας στην Φωκίδα, το 1924, ο Γιώργος Φούντας δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό. Εξαιτίας της, εξάλλου, εκδιώθηκε από το τμήμα πυγμαχίας της ΑΕΚ όντας έφηβος. Σε μία κουβέντα με συναθλητές του δε θα κρύψει τα συναισθήματά του για τη φανέλα με το Τριφύλλι και αυτό είναι αρκετό για να του δείξουν την πόρτα της εξόδου. Όχι, ότι τον πείραξε και ιδιαίτερα.
Εξάλλου ό,τι έχασε ο ελληνικός αθλητισμός το κέρδισε στο πολλαπλάσιο ο ελληνικός κινηματογράφος. Αυτός που στην “Στέλλα” τον “ανάγκασε” να υποδυθεί έναν παίκτη του Ολυμπιακού. Λέγεται ότι δεν του άρεσε και πολύ αυτό, αλλά πήρε την εκδίκησή του όταν τα γυρίσματα έγιναν στη Λεωφόρο και αυτός, έστω και διά της πλαγίας οδού, βρήκε την ευκαιρία να πατήσει το χορτάρι του γηπέδου της αγαπημένης του ομάδας.
Όσο η καριέρα του απογειωνόταν τόσο μίκραινε και ο χρόνος που αφιέρωνε στον Παναθηναϊκό. Έστω κι έτσι, όμως, ο “Κλαρκ Γκέιμπλ”, όπως τον αποκαλούσε το 1943 κατά τα γυρίσματα της πρώτης του ταινίας “Τα Χειροκροτήματα” ο σκηνοθέτης, Γιώργος Τζαβέλλας, όποτε μπορούσε έδινε το παρών στις εξέδρες αρχικά της Λεωφόρου και εν συνεχεία του Ολυμπιακού Σταδίου.
Ο Γιώργος Φούντας έφυγε από κοντά μας το απόγευμα της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών. Λίγες ώρες πριν ο αγαπημένος του Παναθηναϊκός νικήσει στην Κέρκυρα και επιστρέψει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Εκεί όπου ο πιο διάσημος “σκληρός” του ελληνικού σινεμά ήθελε να τον βλέπει πάντα.
Ο Γιώργος Φούντας με την Μελίνα Μερκούρη στην "Στέλλα":
Νίκος Κούρκουλος (1934-2007)
Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ένα ψιλόλιγνο πιτσιρίκι θα περάσει την πόρτα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εκείνη την εποχή το όνομα του δε λέει σε κάνενα τίποτα. Μερικές δεκαετίες αργότερα, όμως, θα τον ξέρουν όλοι. Τον έλεγαν Νίκο Κούρκουλο.
Μέχρι, πάντως, να γίνει ο μεγάλος αστέρας του θεάτρου και του κινηματογράφου θα ξεκινήσει να αγωνίζεται στο τμήμα μπάσκετ, θα περάσει από την κολύμβηση και θα καταλήξει στην ποδοσφαιρική ομάδα. Υπό τις οδηγίες του Άγγλου Χάρι Γκέιμ θα φθάσει στην πρώτη ομάδα του Τριφυλλιού παίζοντας κεντρικός αμυντικός. Μέχρι εκεί όμως.
Ο ίδιος έλεγε ότι κατέληξε στην απόφασή να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με την ηθοποία από σύμπτωση. Πάντως, σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις θα παραδεχθεί: “Σε μία προπόνηση πήγα να κόψω τον Λουκανίδη, αλλά με έκανε κουτό. Εκεί κατάλαβα ότι δεν ήταν για εμένα το ποδόσφαιρο”.
καλησπερα φιλε
ΑπάντησηΔιαγραφήκ πριν λιγο καιρο ο Μ.Ξυδους..
ΑΞΕΧΑΣΤΟΙ
Ξέχασες και τον Leslie Nielsen...
ΑπάντησηΔιαγραφήR.I.P.
καλησπερα αδελφε
ΑπάντησηΔιαγραφήεχει παραγινει το κακο δυστηχως και πολλα αδελφια μας βλεπουν απο ψηλα.
ΑΞΕΧΑΣΤΟΙ!!!
καλησπερα doctor E
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνω αλλα δεν ηταν Παναθηναικος...
Αξεχαστοι...αιωνια τους η μνημη...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα kaifa
ΑπάντησηΔιαγραφήτους αγαπαμε ποτε δεν τους ξεχναμε, αδελφε!!!
μαγκες και Παναθηναικοι!!!