Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Γράφει ιστορία ο «Κάρα».


'' Στο Πάρκεν Στάντιον της Κοπεγχάγης ο «Κάρα» θα περάσει στο πάνθεον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο άσος του Παναθηναϊκού (εφόσον αγωνιστεί) εναντίον της πρωταθλήτριας Δανίας θα γίνει 100άρης στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και πλέον θα χρειάζεται ακόμη πέντε συμμετοχές προκειμένου να ξεπεράσει τον Αντώνη Νικοπολίδη (104) και να γίνει ο έλληνας ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες παρουσίες στην Ευρώπη.


Ηδη ο Καραγκούνης πρόσφατα έσπασε το φράγμα των 100 συμμετοχών και με την Εθνική ομάδα. Αν μάλιστα στις δύο 100άρες συνυπολογίσουμε τα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε σε Ιταλία και Πορτογαλία με τις φανέλες σπουδαίων συλλόγων όπως είναι η Ιντερ και η Μπενφίκα, τους τίτλους που κατέκτησε την περασμένη σεζόν με τον Παναθηναϊκό και κυρίως το έπος της Πορτογαλίας το 2004, δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι δικαίως ο άσος του Τριφυλλιού θεωρείται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας.


Ακόμη και όσοι κατά καιρούς γκρινιάζουν (Παναθηναϊκοί και μη) για τον Καραγκούνη επειδή δεν τους αρέσει ο τρόπος που αγωνίζεται, ας αναλογιστούν τι έχει επιτύχει ποδοσφαιρικά με τον Παναθηναϊκό και την Εθνική ομάδα και ας συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλη είναι προσφορά του στο Τριφύλλι και στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά…


Η σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία του «Κάρα» άρχισε από τη Σλοβενία στις 16/9/1999. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ τη Νόβα Γκόριτσα και ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας στο 84’ του αγώνα αντικατέστησε τον Αλιόσα Ασάνοβιτς με τον 22χρονο τότε Γιώργο Καραγκούνη. Εκτοτε ακολούθησε μια χρυσή εποχή για τον ίδιο και το Τριφύλλι.

Την επόμενη σεζόν (2000-01) με τον Αγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο, ο Καραγκούνης έπαιξε βασικός σε όλα τα παιχνίδια μέχρι τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 21/11/2000 ο «Κάρα» πέτυχε το πρώτο του γκολ στα Κύπελλα Ευρώπης εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ.



Ακολούθησε νέα σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία για τους Πράσινους μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Και πάλι ο Καραγκούνης ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος στην εκπληκτική εκείνη ομάδα που σταμάτησε στην προημιτελική φάση από την Μπαρτσελόνα. Είναι το ματς που ο Τυπάρας έμεινε στην ιστορία διότι λόγω του απαράμιλλου πάθους του κατόρθωσε να παίξει έστω και για λίγα λεπτά με κομμένο χιαστό!
Την ίδια σεζόν ο Καραγκούνης πέτυχε τρία ιδιαίτερα σημαντικά γκολ. Δύο εξ αυτών σημειώθηκαν στην Πράγα εναντίον της Σλάβια στο ξεκίνημα εκείνης της πορείας και εν συνεχεία της Σπάρτα στη β’ φάση των ομίλων και ένα στη νίκη επί της Αρσεναλ στη Λεωφόρο.


Το 2002-03 οι Πράσινοι συμμετείχαν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου λίγο έλειψε να κάνουν το θαύμα τους φτάνοντας μέχρι τους «8» της διοργάνωσης. Εκει σταμάτησαν από την Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο που στη συνέχεια κατέκτησε και το ΟΥΕΦΑ και το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Καραγκούνης ήταν βασικός καθόλη τη διάρκειας της πορείας.


Ακολούθησαν τα χρόνια του εξωτερικού και ο «Κάρα» προφανώς πήρε μαζί την ευρωπαϊκή αύρα του. Το 2004 έφτασε μέχρι τους «8» του ΟΥΕΦΑ και το 2005 μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ιντερ, ενώ στη συνέχεια ως παίκτης της Μπενφίκα αντιστρόφως έφτασε μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006 και του ΟΥΕΦΑ το 2007.

Ο Κάρα έγινε ένας από τους ελάχιστους παίκτες (αν όχι ο μοναδικός) των τελευταίων ετών που συμμετείχαν επί μια συνεχόμενη 6ετία στους προημιτελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Επίδοση που δεν είναι ευρέως γνωστή αλλά είναι άκρως εντυπωσιακή.


Η επιστροφή του Καραγκούνη στον Παναθηναϊκό επανέφερε τους Πράσινους στις καλές ευρωπαϊκές πορείες. Το 2008 επί Πεσέιρο χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία απέναντι στη Ρέιντζερς, ενώ την επόμενη σεζόν οι Πράσινοι έφτασαν μέχρι τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Καραγκούνης σκόραρε ένα εκπληκτικό γκολ στην σπουδαία εκτός έδρας νίκη (3-0) επί της Βέρντερ, σφράγισε την πρόκριση με δικό του τέρμα στη νίκη επί της Ανόρθωσης και πέτυχε ακόμη ένα σπουδαίο γκολ στην εκτός έδρας ισοπαλία με τη Βιγιαρεάλ.


Στην περυσινή πορεία μέχρι τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ ο Καραγκούνης σκόραρε στην εκτός έδρας νίκη επί της Ντιναμό Βουκουρεστίου, ενώ εφέτος μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί στα τέσσερα από τα πέντε ματς του Παναθηναϊκού.



Δεν είναι υπερβολή αλλά θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να βρεθεί άλλος έλληνας ποδοσφαιριστής, ο οποίος θα διαγράψει μια τόσο σπουδαία καριέρα σε επιτυχίες και διάρκεια. Ενδεχομένως θα πρέπει να περάσουν ακόμη και δεκαετίες:
1) Για να ξεπεράσει κάποιος παίκτης τα ασύλληπτα ρεκόρ του «Τυπάρα».
2) Για να έχει την αναγνωρισιμότητά του εντός και εκτός συνόρων.
3) Για να έχει το πάθος, τη δίψα και την τρέλα που διαθέτει ο Καραγκούνης ακόμη και σήμερα στα 33 χρόνια του.
Ο Γιώργος Καραγκούνης αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα μνημονεύεται επί δεκαετίες ολόκληρες ''.

Οι συμμετοχές και τα γκολ του Γιώργου Καραγκούνη:
1999-00 Παναθηναϊκός 5 –
2000-01 Παναθηναϊκός 14 1
2001-02 Παναθηναϊκός 15 3
2002-03 Παναθηναϊκός 10 -
2003-04 Ιντερ 4 -
2004-05 Ιντερ 3 -
2005-06 Μπενφίκα 7 -
2006-07 Μπενφίκα 9 -
2007-08 Παναθηναϊκός 6 -
2008-09 Παναθηναϊκός 10 3
2009-10 Παναθηναϊκός 12 1
2010-11 Παναθηναϊκός 4 -

Αναδημοσιεύτηκε απο το Leoforos.gr



1 σχόλιο:



Πρόσθεσε το banner του Green Voice 13 στο site σου: