Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Τα ψέματα για Φερέιρα και οι... φόβοι των «αντικειμενικών» .


Αποκρυπτογράφηση του νέου αντι-Παναθηναικού άρθρου του Μιχάλη Τσόχου, που κόπτεται για τη... σωτηρία του Παναθηναϊκού (να φύγει ο Φερέιρα δηλαδή).

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε πως δεν έχουμε καμία διάθεση να το παίξουμε «Δον Κιχώτες» στην υπεράσπιση του Ζεσουάλδο Φερέιρα, ούτε να γυρίσουμε την πλάτη στο «κύμα» αγανάκτησης φιλάθλων του Παναθηναϊκού προς τον προπονητή της ομάδας.

Δεν γίνεται όμως να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στους πραγματικούς υπαίτιους της σημερινής κατάστασης. Ούτε γίνεται να αγνοήσουμε πως ο λόγος που έχουν βγει από τα ρούχα τους συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, αντικειμενικών και οπαδικών media με τον Πορτογάλο τεχνικό δεν είναι φυσικά το καλό του Παναθηναϊκού, αλλά η μόνιμη διάθεση για πόλεμο προς τον ίδιο τον Παναθηναϊκό. Κάτι που φάνηκε περίτρανα από τις «μαχητικές» διαθέσεις των αθλητικών ΜΜΕ προς τον Φερέιρα ακόμα και στις αρχές της φετινής περιόδου, αλλά και στα μέσα της περυσινής.

Και φυσικά, το να παραθέτουμε την άποψή μας προς τον προπονητή του Τριφυλλιού, σίγουρα δεν σημαίνει αυτόματα και υπεράσπιση της νυν διοίκησης. Αντιθέτως, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι η επιβεβαίωση των φόβων μας ότι περισσότερο ως κυματοθραύστης λειτουργεί ο Φερέιρα και ως ασπίδα των διοικούντων, καθώς όλες οι ευθύνες για το αγωνιστικό χάλι πέφτουν πάνω του. Λες και ήταν αυτός ο υπεύθυνος για το ότι όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό, η ομάδα  είχε στη σύνθεσή της Σισέ, Ζιλμπέρτο, Νίνη, Κατσουράνη, Κλέιτον, Λέτο και κατέληξε να μην έχει ούτε έναν επιτελικό μέσο και επιθετικός της να είναι ο Τοτσέ, να μην υπάρχει ούτε ευρώ στα ταμεία και το δεξιό μπακ να παίρνει παρόλα αυτά 800.000 ευρώ το χρόνο!

Τουλάχιστον, ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν και οι φόβοι που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς πως ο Φερέιρα θα αποτελέσει έναν νέο… Τεν Κάτε και θα παρακολουθήσουμε την μεγάλη έξοδό του, έπειτα από ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ.

Μετά από αυτή τη μεγάλη παρένθεση, ας δούμε τι μας λέει ο κύριος Τσόχος.

1) Μέγα ψέμα: Καρνέζης, Kαπίνο, Κοτσόλης, Βύντρα, Μπουμσόνγκ, Σπυρόπουλος, Σεϊταρίδης, Τριανταφυλλόπουλος, Βιτόλο, Φουρλάνος, Χριστοδουλόπουλος, Ζέκα, Κουίνσι, Μαυρίας, Μαρίνος, Τοτσέ και Πετρόπουλος, δηλαδή 17 παίκτες στο σύνολο προπονούνται και παίζουν τουλάχιστον 1,5 χρόνο...

Μισές αλήθειες... Οι Καρνέζης και Καπινο μοιράστηκαν τον χρόνο συμμετοχής πέρυσι. Ο Κοτσόλης δεν έπαιξε ούτε πέρυσι ούτε φέτος. Ο Μπουμσόνγκ είναι μόνιμα τραυματίας φέτος. Ο Σεϊταρίδης πέρυσι είχε δύο συμμετοχές, ο Τριανταφυλλόπουλος καμία και ο Φουρλάνος τρεις. Ο Χριστοδουλόπουλος ήταν τραυματίας και έπαιξε σε 12 ματς, όμως και ο Τοτσέ που έπαιξε σε 17.

Απο όσους αναφέρει ο Μιχάλης Τσόχος βασικοί πέρυσι έπαιξαν οι Ζέκα (27), Κουίνσι (25), Βύντρα (18), Καρνέζης (16), Σπυρόπουλος (24), Βιτόλο (21), Μαυρίας (21). Δηλαδή οι 7 από τους 17.

Το να βρίσκεσαι απλώς για 1,5 χρόνο στην ομάδα, με το να παίζεις βασικός 1,5 χρόνο έχει τεράστια διαφορά για τους ποδοσφαιριστές. Για τον αρθρογράφο, προφανώς, καμία.

Για την ακρίβεια πέρυσι ο Παναθηναϊκός στηρίχθηκε στους Κατσουράνη (23), Σιμάο (23), Σαριέγκι (19), Κλέιτον (26), Λέτο (17), Μπουμσόνγκ (17), Καραγκούνη (19), παίχτες που φέτος δεν αγωνίζονται στον Παναθηναϊκό για διάφορους λόγους, και που οι περισσότεροι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο ελκυστικό θέαμα που παρουσίαζε το Τριφύλλι στα γήπεδα.

2) Το μπάτζετ του φετινού Παναθηναικου μαθαίνουμε ότι είναι 20 εκ ευρώ. Δηλαδή, το ρόστερ των 25 ποδοσφαιριστών συν τα παιδια των ακαδημιών στοιχίζουν 700-800.000 ευρώ ο καθένας; Μάλλον όχι…

Αν εξαιρέσουμε τον Λέτο, τον Κουίνσι τον Μπουμσόνγκ και τον Βύντρα (που ακόμα δεν έχουμε μάθει τους λόγους που δεν έγινε μείωση στις εξαιρετικά υψηλές ετήσιες αποδοχές του) κανείς άλλος δεν αμείβεται με ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Με λίγα λόγια, για να έχει το... δεύτερο υψηλότερο μπάτζετ της Ελλάδας ο Παναθηναϊκός, οι πιο ακριβοπληρωμένοι είναι ο δεξιός του μπακ, δύο τραυματίες που κανείς δεν ξέρει αν θα αγωνιστούν φέτος και ο Κουίνσι.

Ο Σπυρόπουλος ανανέωσε με 200.000 ευρώ, ενώ γύρω στις 500.000 αμείβονται οι Τοτσέ - Βιτόλο. Οι υπόλοιποι (Μαυρίας-Φουρλάνος-Χουχούμης-Τριανταφυλλόπουλος-Καρνέζης-Κοτσόλης-Καπίνο-Βελάσκεζ-Πίντο-Φορναρόλι-Μαρίνος-Πετρόπουλος) δεν ξεπερνούν τις 200.000 ανά συμβόλαιο.

3) Ο Μιχάλης Τσόχος αναρωτιέται αν η ομάδα έχει παρουσιάσει βελτίωση.

Ο Παναθηναϊκός φέτος στήθηκε για να επιβιώσει. Αυτό δεν το λέει ο Φερέιρα. Τα πρόσωπα της διοίκησης το λένε. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Χρήστος Παναγόπουλος μάλιστα, τόνισε χωρίς ντροπή ότι ούτε τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη το Τριφύλλι. Προφανώς, όμως, ο προπονητής θα είναι ο μόνιμος φταίχτης κατά τους (δήθεν) αντικειμενικούς δημοσιογράφους.

Οι πολλοί τραυματισμοί φέτος δεν έχουν αφήσει την ομάδα με σταθερό κορμό, παρόλα αυτά η εικόνα της ομάδας είναι παράδοξη.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα σκοράρει σχεδόν πάντα στο πρώτο ημίχρονο και δέχεται γκολ στο δεύτερο. Η αδιαφορία και η οπισθοχώρηση του δευτέρου ημιχρόνου ερμηνεύεται ως έλλειψη φυσικής κατάστασης ή ως εκτέλεση εντολών, κάτι που δεν συμβαίνει στα ευρωπαικά παιχνίδια. Στα παιχνίδια της Ευρώπης που σκόραρε ο Παναθηναϊκός, τα 6 απο τα 7 τέρματα σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο και τα 5 απο τα 6 στο τελευταίο 15λεπτο.

Άρα μήπως δεν είναι μόνο ο προπονητής ο υπαίτιος για την εικόνα της ομάδας; Γιατί συνήθως όταν οι ευθύνες βαραίνουν τον προπονητή η εικόνα της ομάδας είναι σταθερή.  Όταν όμως παίζεις και συμπεριφέρεσαι διαφορετικά στους ελληνικούς αγώνες από ό,τι στους ευρωπαϊκούς, μάλλον η αιτία δεν είναι στον πάγκο.

Ο αγώνας με την Λάτσιο ήταν ισορροπημένη στο πρώτο 20λεπτο και αν δεν είχε γίνει το τραγικό λάθος (όπως και στο Μάριμπορ) από τον πιο ακριβοπληρωμένο της εντακάδας (που συμμετέχει αρνητικά και στα 3 γκολ, απλά κοιτώντας την κάθε φάση) προφανώς η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική.

Όσο για την προσφορά του Φερέιρα στον σύλλογο και αν έχει κάνει τον Παναθηναϊκό να βελτιωθεί αν θυμηθεί κανείς το πρόσφατο παρελθόν (προ 2008) θα βρει πολλές λεπτομέρειες

Ο Φερέιρα έκοψε τις «γιόμες» που κυριαρχούσαν στην προ Τεν Κάτε εποχή και επέμενε στην κυκλοφορία και τις πολλές πάσες. Βέβαια αυτό επειδή απαιτεί τακτική και δεν είναι εύκολα αντιληπτό, δεν αρέσει στα «παπαγαλάκια» που... κόπτονται για το καλό της ομάδας. Η γιόμα είναι το εύκολο σύστημα και το αγαπημένο εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Τις «καμινάδες» τις αναγνωρίζουν όλοι και συμμετέχουν και οι μέτριοι παίχτες. Αντίθετα σε ένα σωστό passing game δεν μπορούν να συνδράμουν όλοι, ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ.
•    Ο Παναθηναικός πέρυσι είχε 155/565 εύστοχα γεμίσματα (σέντρες δηλαδή) και 2402 πάσες (τις περισσότερες στην Σούπερ Λίγκα - 2340 είχε ο ΟΣΦΠ).
•    Το 2006-07 με Μπάκε-Βέλιτς-Μουνιόθ είχε 226/827 σέντρες και 1608 πάσες, και το 2007-08 με τον Πεσέιρο 179/727 σέντρες και 1692 πάσες.
Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Η αγωνιστική διαφορά είναι εμφανής σε όσους γνωρίζουν τι πρέπει να δουν σε έναν αγώνα και δεν αρέσκοντα σε... λιμανίσιες τακτικές κοιτώντας και κρίνοντας μόνο το αποτέλεσμα.

Τα νέα παιδιά λοιπόν που ανεβαίνουν απο την ακαδημία θα μάθουν έναν σωστό τρόπο ανάπτυξης-τακτικης και οργάνωσης ποδοσφαίρου και όχι τακτικές με σέντρες, αιώνιο κράτημα της μπαλάς στα πόδια και αργό ποδόσφαιρο. Ίσως και γι' αυτό τον λόγο ο Χουάν Ραμόν Ρότσα στάζει μέλι κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του για τον Πορτογάλο προπονητή του Παναθηναϊκού.

Και, προφανώς, αυτο το σύστημα όταν εφαρμόζεται απο έμπειρους επαγγελματίες αποδίδει άμεσα, αλλα οι τελευταίοι αυτών είτε δεν είναι πια παρόντες (Σισέ-Σιλβα-Κατσουράνης-Νίνης), είτε είναι τραυματίες (Λέτο-Μπουμσόνγκ).

Όταν θα πρέπει να εφαρμοστεί απο νέα παιδιά η παίχτες που έχουν παιξει μαζί 10 αγώνες χρειάζεται αρκετό χρόνο. Πολύ χρόνο.

Και αυτό φοβούνται οι περισσότεροι.

Έναν υγιή διοικητικά και σωστά αγωνιζόμενο Παναθηναικό, με ταλαντούχα ελληνόπουλα στη σύνθεσή του.

Σκορπιός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Πρόσθεσε το banner του Green Voice 13 στο site σου: