Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ένδοξο Παρελθόν ...



 ...Δύσκολο Παρόν, Αβέβαιο Μέλλον
Το  ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ....Ένα σημείο αναφοράς για τον Ελληνικό αθλητισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Ένας χώρος ιερός, μυθικός,  για τον Παναθηναϊκό μας τον  μεγαλύτερο αθλητικό σύλλογο της Ελλάδος και έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Ένας χώρος μαγικός  για γενιές ολόκληρες Παναθηναϊκών  οπαδών από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τις μέρες μας.
Στην σκέψη και μόνο ότι θα βρεθούμε κοντά του, αυξάνονται  οι χτύποι της καρδιάς  και μια ανατριχίλα διαπερνάει το κορμί μας!
Είναι αμέτρητες οι συγκινήσεις που έχουμε ζήσει εκεί .... αναρίθμητοι τίτλοι, μεγαλειώδεις προκρίσεις, νίκες απέναντι σε ευρωπαϊκά μεγαθήρια που "γονάτισαν" μπροστά στην  "αύρα" της Λεωφόρου, απίστευτες κερκίδες, είτε στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, είτε στον ιστορικό Τάφο του Ινδού.
Έχουμε ασφαλώς βιώσει και ήττες , ήττες που όταν αφορούν στο αγωνιστικό κομμάτι περνάνε και αυτές στην ιστορία μας και αποκτούν με το πέρασμα των χρόνων ένα άλλο χρώμα, λιγότερο πικρό, καθώς ο υγιής αθλητισμός είναι συνυφασμένος ταυτόχρονα τόσο με την έκσταση της νίκης όσο και με την οδύνη της ήττας.

Υπήρξαν όμως και υπάρχουν, δυστυχώς, και κάποιες άλλες "ήττες" που προλάβαμε να ζήσουμε στα χρόνια μας.... εξωαγωνιστικές, "ψυχολογικές" ήττες, όπως:
Οι άδειες κερκίδες της Λεωφόρου πίσω στο 2008, το συναίσθημα του να νιώθεις αλλά και να είσαι ένας ξένος στο ίδιο σου το σπίτι, κάποιος μη ευπρόσδεκτος, κάποιος στον οποίο "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ" . . .
Οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που απειλούν με αφανισμό τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, με μαρασμό τα ιστορικά του τμήματα, με αβεβαιότητα το αύριο του συλλόγου.Η "καρδιά" του συλλόγου μας χτυπά αδύναμα και μοναχικά, φωτεινές εξαιρέσεις μονάχα στέκονται αρωγοί, μαζί με ηρωικούς οπαδούς στις κερκίδες, στα τμήματα, στις . . .  επάλξεις.

Κάθε φορά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια,  όταν βρισκόμαστε στη λατρεμένη μας Λεωφόρο, μια σκέψη "στοιχειώνει" το μυαλό μας:
Η σκέψη ότι κάποια στιγμή δεν θα στέκεται πια εκεί . . .
Μας  τρομάζει και μας  αναστατώνει γιατί είναι το σπίτι μας και συνάμα το σπίτι όλων των Παναθηναϊκών. Είναι αυτονόητο ότι  κανένας από εμάς δεν θα είναι εύκολο να αποδεχτεί μια τέτοια σκληρή πραγματικότητα . . .
Από την άλλη πλευρά όμως, οφείλουμε να λάβουμε υπ όψιν μας  ότι ο Παναθηναϊκός είναι ένας τεράστιος σύλλογος και οι απαιτήσεις αλλά και οι ολοένα  αυξανόμενες ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από τις εκεί υπάρχουσες υποδομές .
Τελευταία ολοένα και συχνότερα  ακούγεται ότι πλησιάζει η ώρα που η Λεωφόρος των ονείρων μας θα πέσει . . . θα κατεδαφισθεί . . .
Αλήθεια όμως, με ποιο αντάλλαγμα;
Πως φανταζόμαστε και πως απαιτούμε  ότι θα πρέπει να είναι το νέο μας "σπίτι" ;
Ποιο θα πρέπει να είναι το κέρδος για αυτή την τεράστια ΘΥΣΙΑ;
Εννοείται ότι όταν μιλάμε για νέο σπίτι αναφερόμαστε σε μια ενιαία Παναθηναϊκή Πολιτεία, έναν χώρο ικανό να στεγάσει ολόκληρο τον σύλλογο, όπως του αρμόζει  και όχι αποκλειστικά  το ποδοσφαιρικό τμήμα!

Το νέο μας σπίτι, θα μας πρέπει:
1. Να είναι στην ΑΘΗΝΑ.....εκεί γεννήθηκε ο Παναθηναϊκός μας και θα αποτελεί  αιώνιο σύμβολο της πόλης  για πάντα ! ATHENS IS OUR CITY !
2. Να έχει το όνομα του ανθρώπου που έδωσε πνοή, σκοπό και όραμα στη ζωή μας. Άραγε  ποιος τίτλος θα μπορούσε να φαντάζει καλύτερος από το "Καλαφάτειο Αθλητικό Κέντρο".
3. Να αποτελεί μία κυψέλη νέων ανθρώπων που θα αθλούνται στα τμήματα υποδομής του συλλόγου ενώ ταυτόχρονα θα μπολιάζονται με τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.
Στόχος εξάλλου  πάνω απ' όλα είναι να διαμορφώνονται σωστοί άνθρωποι, άλλωστε αυτός ήταν ο κύριος σκοπός δημιουργίας του Παναθηναϊκού μας. Το παραπάνω συνεπάγεται άρτιες και σύγχρονες εγκαταστάσεις για όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη, αντάξιες των αναγκών, των απαιτήσεων αλλά και της ιστορίας του συλλόγου που θα φιλοξενούν.
4. Να διαθέτει ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο αντάξιο ενός συλλόγου που έχει κατακτήσει 26 πρωταθλήματα και 17 κύπελλα Ελλάδος, που έχει προκαλέσει αισθήματα δέους και θαυμασμού στον ποδοσφαιρικό πλανήτη (με αποκορύφωμα το ΘΡΥΛΟ του ΓΟΥΜΠΛΕΪ ), ενός συλλόγου ο οποίος υποστηρίζεται και ακολουθείται από εκατομμύρια φιλάθλους!
Επομένως, οφείλουμε να συζητήσουμε αποκλειστικά και μόνο για την κατασκευή ενός  υπερσύγχρονου γηπέδου άνω των 40.000 θέσεων.
5. Να δημιουργηθεί ένας χώρος ο οποίος θα φιλοξενήσει το μουσείο μας και στον οποίο θα εκτεθούν οι εκατοντάδες  τίτλοι που κοσμούν την ιστορία μας καθώς και σημαντικά γραπτά και αντικείμενα από το παρελθόν ώστε και να διασωθούν αλλά και να θυμίζουν σε κάθε επισκέπτη  το τεράστιο μέγεθος του συλλόγου που ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Καλαφάτη το 1908.
6. Να αποτελεί μία αξιόπιστη και αστείρευτη πηγή εσόδων για όλο το σύλλογο!Όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά γήπεδα προσφέρουν πακτωλό χρημάτων στους αθλητικούς συλλόγους είτε μέσω της διαφήμισης είτε μέσω της εκμετάλλευσης των εμπορικών χώρων ενισχύοντας σε σημαντικό βαθμό τα ταμεία τους!Ασφαλώς και αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να ισχύσει και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού μας..
..
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ- ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΩΣΤΕ ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ !

Σαν Panathinaikos Supporters Abroad έχουμε την αίσθηση ότι τα παραπάνω είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα έπρεπε να έχουν κινηθεί όσοι ανέλαβαν την δημιουργία του επόμενου σπιτιού του Παναθηναϊκού μας!
Από τα όνειρα όμως και τις λογικότατες σκέψεις κάποιων οπαδών ας περάσουμε απότομα στο τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και συγκεκριμένα κατά τη δεδομένη χρονική περίοδο  που γράφεται αυτό το κείμενο:
1. Ο Παναθηναϊκός είναι ο μοναδικός αθλητικός σύλλογος που δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο  (πλην της  ιστορικής έδρας  του η οποία αποκτήθηκε και κατασκευάστηκε πολλά χρόνια πριν)
Δεν διαθέτει προπονητικό κέντρο, δεν διαθέτει καν ιδιόκτητα γραφεία.Από τη  μεταπολίτευση και μετά, σχεδόν όλοι οι σύλλογοι της χώρας απέκτησαν με κάποιο. . .  "μαγικό τρόπο",  αθλητικά κέντρα.
Στον Παναθηναϊκό 38 χρόνια μετά, δόθηκε  το ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ και κανένας ποτέ δεν έδειξε να ενδιαφέρεται να πιέσει ώστε να αποκτήσουμε κάτι! Γιατί άραγε;;;
Αν κάποιος, απλά αναλύσει τα δεδομένα και τα πρόσφατα γεγονότα, αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα ΠΟΙΟΙ είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση.....
2. Διπλή Ανάπλαση. Ένα έργο που πραγματικά, θυμίζει το γεφύρι της Άρτας! Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει 10 διαφορετικούς νόμους και 10 διαφορετικές τροπολογίες που αλληλοσυγκρούονται και αλληλοαναιρούνται.
Κοινή συνισταμένη όλων;
Πάντοτε ο χαμένος της υπόθεσης είναι ο Παναθηναϊκός!
(για να δώσετε εξήγηση σε αυτό, σας παρακαλούμε ξαναδιαβάστε το 1).
3. Με την τελευταία τροπολογία που πέρασαν αποσύνδεσαν την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου και τώρα απλά αρκεί να φτιάξουν "κάτι σαν εγκαταστάσεις" για τον Ερασιτέχνη ώστε να ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ το σπίτι μας . . . Με λίγα λόγια πάνε να στείλουν, με το ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ   τον Ερασιτέχνη σε ένα μέρος αφιλόξενο (γιατί μόνο ως αφιλόξενο μπορεί να χαρακτηριστεί ένα μέρος με ελλιπέστατες εγκαταστάσεις, μακριά από τις ρίζες μας και παράλληλα ΧΩΡΙΣ  ταυτόχρονη παρουσία και λειτουργία νέου και σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου) καθιστώντας  τον ΟΜΗΡΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Έτσι η δημιουργία ενός νέου αθλητικού κέντρου αντί να οδηγήσει στην αναγέννηση των ερασιτεχνικών τμημάτων, θα συντελέσει στον μαρασμό τους.
Εμείς σε αυτές τις περίεργες μεθοδεύσεις απαντάμε με το απλό και επίκαιρο: "Εδώ Πολυτεχνείο" και το διαχρονικό "Μολών Λαβέ ".
4. Αλήθεια, οι επόμενες δημοτικές εκλογές πότε θα λάβουν χώρα;;;
Ίσως θα έπρεπε να δείξουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση την δυναμική μας, πιέζοντας σαν κόσμος, ζητώντας ένα αθλητικό κέντρο αντάξιο της ιστορίας του συλλόγου και της ισχύος των φιλάθλων που τον ακολουθεί και που ασφαλώς θα περιλαμβάνει ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο ΚΑΜΙΝΙ...και όχι  Καμίνη.....
Προς όλους αυτούς τους κυρίους που την τελευταία 20ετία εξαφάνισαν χρέη, έβαλαν ολόκληρο γήπεδο  σε ένα βράδυ σε φάκελο Ολυμπιακών Αγώνων, χάρισαν γήπεδα μπάσκετ σε ομάδες της περιφέρειας τους και έκλειναν τα μάτια σε σκηνές τυφλής βίας, απλά στέλνουμε ένα μήνυμα:

<<Υπάρχει ένας πολιτικός φορέας που ονομάζεται ΠΑΝ.ΚΙ. (Παναθηναικό Κίνημα), συμμετείχε μάλιστα, με αξιοπρεπή ποσοστά  και στις τελευταίες εκλογές>>

Σε μια διαπραγμάτευση καθοριστικοί παράγοντες στην εξέλιξη της είναι η τεχνική που ακολουθείς, τα ατού που έχεις και πάνω από όλα η θέληση που θα δείξεις στο να επιτύχεις μέγιστο βαθμό ικανοποίησης των στόχων σου.Όταν σαν κύριο ατού διαθέτεις έναν σύλλογο που εμπνέει σεβασμό και δέος σε όλο το πλανήτη και έναν κόσμο που αν ενεργοποιηθεί σωστά έχει τεράστια δυναμική είναι απορίας άξιον πως δεν έχει επιτευχθεί μια οριστική και αμετάκλητη συμφωνία για κατασκευή αθλητικού κέντρου που ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ θα είναι ο σύλλογος που αγαπάμε. . .  ίσως τελικά κάποιοι να μην το θέλουν, ίσως και να μην έχουν τις απαραίτητες ικανότητες (επιστροφή στο 1 και πάλι λοιπόν....).

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει  να αντιληφθούμε, όσοι αγαπάμε αγνά αυτό το σύλλογο, ότι το αγκάλιασμα και η στήριξη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού είναι μεγίστης και ζωτικής σημασίας για τον εξής απλό λόγο :
 Ένας Ερασιτέχνης ΖΩΝΤΑΝΟΣ θα είναι εγγύηση ότι η λύση στο θέμα της διπλής ανάπλασης  θα είναι προς το συμφέρον του Παναθηναϊκού και για το παρόν αλλά και για τις επόμενες γενιές....
Ένας Ερασιτέχνης ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΣ με τμήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο  θα είναι ΔΕΣΜΙΟΣ, ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ και  ΕΡΜΑΙΟ των όποιων εξελίξεων σε αυτό το σοβαρότατο ζήτημα.
Την κληρονομία που θα παραδοθεί  στις επόμενες γενιές θα την καθορίσουμε ΕΜΕΙΣ !
Ποιός θα επιθυμούσε να στιγματιστεί η γενιά μας ως αυτή η γενιά Παναθηναικών η οποία παρέδωσε στις επόμενες, καμένη γη;
"Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες".



Εξαιρετικο αρθρο του Glory Days

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Πρόσθεσε το banner του Green Voice 13 στο site σου: