Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Λούτσο, ο ασυμβίβαστος μαχητής


 

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΑΠΛΑ ΕΝΑΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ...


Ο Λουτσιάνο Φιγκερόα δεν ήταν απλά ένας ακόμη στράικερ στη μακρά λίστα της νεότερης παναθηναϊκής ιστορίας. Δεν ήταν μόνο ένας ποδοσφαιριστής με έφεση στο σκοράρισμα, με όμορφα τελειώματα και... πιασάρικο παλμαρέ να τον συνοδεύει. Ηταν ένας επιθετικός ξεχωριστός, ένας ποδοσφαιριστής με ήθος και πάθος, που συνδύαζε την ποιότητα με την αυταπάρνηση και τον (καλώς εννοούμενο) τσαμπουκά.

Ο Φιγκερόα ήρεμος εκτός γηπέδου, μα ταυτόχρονα και «αγρίμι», ασυμβίβαστος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Πάλευε κάθε φάση, έπαιζε για την ομάδα και τη βοηθούσε μέσα και έξω από τις γραμμές. Ισως αυτός να ήταν ο λόγος που έγινε αντικείμενο λατρείας όσο ελάχιστοι παίκτες στο πρόσφατο παρελθόν που στα «χαρτιά» και στην ουσία προσέφεραν πολλά περισσότερα, έχοντας σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στον σύλλογο.


Στράικερ-γκολτζή βρίσκεις, εύκολα ή δύσκολα, αλλά το «πακέτο» του Φιγκερόα είναι σπάνιο και δυσεύρετο στις μέρες μας και ειδικά σε μία ομάδα που δεν βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και τα οικονομικά της προβλήματα εξακολουθούν να μοιάζουν με θηλιά στον λαιμό της που δεν την αφήνει να ανασαίνει όπως ορίζει η ένδοξη ιστορία της.

Στη ζωή και στο ποδόσφαιρο όμως μαθαίνεις να συμβιβάζεσαι όταν επιβάλλεται να επιβιώσεις. Και ο Παναθηναϊκός είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να κοιτάξει μπροστά και να αναζητήσει την καλύτερη δυνατή επιλογή αντικαταστάτη. Αλλωστε δεν είχε και πολλά περιθώρια για να κρατήσει τον Λούτσο έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα...

 
Το γκολ-ποίημα μέσα στο Φάληρο δεν ξεχνιέται εύκολα

Ο Σισοκό άλλαξε την μπάλα γρήγορα με τον Ζέκα στη δεξιά πλευρά του γηπέδου, στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Ο Πορτογάλος ελευθερώθηκε και έτρεξε γρήγορα με την μπάλα στα πόδια. Σήκωσε το κεφάλι και είδε τον Λουτσιάνο Φιγκερόα να εφορμά προς την περιοχή του Ολυμπιακού, λίγα μέτρα πίσω από τον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Η βαθιά σέντρα του Ζέκα ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε, ενώ ο Παπάζογλου που τον ακολουθούσε ήταν αρκετά μέτρα πίσω για να του περιορίσει το οπτικό πεδίο.


Ο Παπάζογλου αντιλαμβάνεται ότι η μπάλα θα φτάσει προς τον Αργεντινό και σπριντάρει όσο μπορεί για να τον προλάβει και τον παρεμποδίσει. Προλαβαίνει να φτάσει δίπλα του και προσπαθεί να τον βγάλει εκτός πορείας με το σώμα του. Μάταια όμως. Ο Φιγκερόα βρίσκεται στο ύψος του πέναλτι, λίγο πιο πλάγια αριστερά, δεν παίρνει χαμπάρι από το σπρώξιμο του αμυντικού των «ερυθρόλευκων» και έχει ήδη αποφασίσει τι θα κάνει.


«Ζυγίζει» την μπάλα όπως έρχεται από ψηλά, έχει πάρει τα σωστά βήματα και τοποθετήσει το σώμα του στην κατάλληλη θέση και με αριστερό μονοκόμματο πλασέ στέλνει την μπάλα διαγώνια προς την εστία του Μέγερι που δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα. Αυτό ήταν! Ο Παναθηναϊκός προηγείται 0-1 μέσα στο Φάληρο στο 73ο λεπτό του ντέρμπι και ο Λουτσιάνο Φιγκερόα (που είχε μπει λίγο νωρίτερα ως αλλαγή στο ματς) πέφτει πάνω στον Λαγό που τρέχει «σφαίρα» κατά πάνω του από τον «πράσινο» πάγκο.


Ακολουθούν και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του που τον «πνίγουν» στις αγκαλιές τους. Ο Αργεντινός άσος είχε πιστοποιήσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη μεγάλη του κλάση και ταυτοχρόνως είχε κερδίσει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των φίλων του Παναθηναϊκού, την οποία διατήρησε και αύξησε στη συνέχεια με τη μετέπειτα προσφορά και αυταπάρνησή του. Εάν είχε σκοράρει και στο φετινό ντέρμπι της Λεωφόρου στη μεγάλη ευκαιρία του 70', θα έμοιαζε με ημίθεος στα μάτια τους.


Τρίποντο στην πρώτη του επαφή!

Ο αγώνας του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα Τρίπολης στο γήπεδο της Λεωφόρου έμοιαζε με άτυπος διαγωνισμός για το ποιος έχει πετύχει το πιο όμορφο γκολ. Ο Μπεργκ στο 58', ο Ντε Μπλάσις στο 60' ή ο Λουτσάνο Φιγκερόα στο 77'; Ο ίδιος ο Αργεντινός άσος έβαλε τρίτο στη σειρά το δικό του τέρμα και ενδεχομένως να είχε και δίκιο. Η ειδοποιός διαφορά ωστόσο ήταν ότι το δικό του εξαιρετικό τέρμα (στην πρώτη επαφή του με την μπάλα!) ήταν αυτό που έδωσε το τρίποντο αλλά και την πρώτη σημαντική φετινή νίκη του «τριφυλλιού» στο πρωτάθλημα...

Δικαίως κατά συνέπεια γνώρισε τη μεγαλύτερη αποθέωσή του από την ημέα που βρέθηκε στη χώρα μας, με όλο το γήπεδο όρθιο να φωνάζει εκστασιασμένο το σύνθημα «Φιγκερόα οέ, οέ, οέ» και τον Αργεντινό να σφίγγει τις γροθιές του μετά την... προσγείωσή του από την αγκαλιά-πέταγμα στον ουρανό του Κάρλος Ζέκα.

 
Ο Λοντίγκιν ακόμα το... χαζεύει!
  
Στο τελευταίο ματς της περσινής αγωνιστικής περιόδου ο Λουτσιάνο Φιγκερόα πέτυχε το ωραιότερό του γκολ με την πράσινη φανέλα και το τριφύλλι στο στήθος και ένα απ' τα καλύτερα του πρωταθλήματος. Ηταν στο μπαράζ για την Ευρώπη απέναντι στην Ξάνθη στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-0 όταν ο Αργεντινός άσος υποδέχτηκε την μπάλα αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή του Λοντίγκιν στο 76ο λεπτό του αγώνα.
 


Ο Φιγκερόα σήκωσε το κεφάλι, σημάδεψε το «παραθυράκι» του νυν τερματοφύλακα της Ζενίτ και με άπιαστο αριστερό σουτ την έστειλε εκεί ακριβώς που δεν... πιάνεται, αφήνοντας εμβρόντητο τον ταλαντούχο πορτιέρε και προκαλώντας τον θαυμασμό σε όλο τον φίλαθλο κόσμο. 



Το standing ovation που γνώρισε ήταν αυτονόητο. Respect...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Πρόσθεσε το banner του Green Voice 13 στο site σου: