Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Goal: Αντιφασιστικό ή απλώς αντι-Παναθηναϊκό;



Μόνιμο φαινόμενο οι επιλεκτικές ευαισθησίες των διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας - ιδιοκτησίας Μπόμπολα...

Το μακρινό πια 2007, όταν η εφημερίδα «Goal» και οι λοιπές «αντικειμενικές» μεσουρανούσαν καταπίνοντας... παράγκες και πλάθοντας συνειδήσεις, ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Sentra και εκ των αρχισυντακτών της εφημερίδας Βαγγέλης Μπραουδάκης (τότε που δεν είχε υπαλλήλους που πρόσφεραν τζάμπα τις υπηρεσίες τους) στο οπισθόφυλλο της έγκυρης εφημερίδας όπου αρθρογραφεί είχε δημοσιεύσει ένα βαρυσήμαντο άρθρο.

Βαρυσήμαντο από πολλές απόψεις. Αφορμή για το άρθρο αυτό είχε είναι ένα πανό οπαδών του Παναθηναϊκού το οποίο αναρτήθηκε στο γήπεδο της Καλαμαριάς. Το πανό φέρει την επιγραφή «Salonica Fans». Στη λέξη «Salonica» το «ο» έχει αντικατασταθεί από το γνωστό σύμβολο του κέλτικου σταυρού.

Αυτό ενόχλησε πολύ τον Βαγγέλη, που έσπευσε να γράψει για «φασιστικά» σύμβολα και για «ρατσιστικές παρέες». Ο κέλτικος σταυρός λοιπόν, που τόσο άδικα χαρακτηρίζεται φασιστικός, δεν είναι τίποτα άλλο απ’ την εξέλιξη του προαιώνιου συμβόλου του ηλιακού δίσκου.

Του ισοσκελούς σταυρού δηλαδή που βρίσκεται μέσα στον κύκλο. Από τη Νεολιθική κιόλας εποχή τον χρησιμοποιούσαν όλοι οι αρχαίοι λαοί για να απεικονίσουν την ισορροπία ανάμεσα στον πνευματικό και τον υλικό κόσμο. Στην κλασική εποχή συμβόλιζε την αφθονία, την τύχη, την πηγή της ζωής και της γονιμότητας.

Από εκεί και πέρα αν κάποιος (προφανώς από άγνοια ή από συνήθεια) αποκαλεί το συγκεκριμένο σύμβολο «φασιστικό» επειδή έχει ταυτιστεί (μέσω σφετερισμού φυσικά) με τη δράση ακραίων ομάδων, κανένα πρόβλημα.

Θα περιμέναμε όμως από τον αγαπητό Βαγγέλη, να έχει επιδείξει ανάλογη ευαισθησία σε παρόμοια περιστατικά με πρωταγωνιστές οπαδούς άλλων ομάδων.

Θα περιμέναμε να το έχει καυτηριάσει, όχι μόνο με μια μικρή αναφορά στα κείμενά του αλλά με τον ίδιο τρόπο. Με φωτογραφίες και με εκτενή σχόλια. Δεν μπορεί, κάπου θα έχει πάρει το μάτι του πανό με τα αρχικά «SS» σε περίοπτη θέση. Κάτι θα έχει ακούσει για μεγάλο σύνδεσμο του ΟΣΦΠ, ο οποίος προπαγάνδιζε με διάφορους τρόπους όλες τις παραπάνω «κακές» απόψεις και ο οποίος δεν παραλείπει να τονίζει την ιδεολογία του με ιδιαίτερα «έντονο» και προκλητικό τρόπο ακόμα και στα πανό του. Και στο φινάλε – φινάλε, στο πρόσφατο ματς μπάσκετ του ΟΣΦΠ «φάτσα - κάρτα» ήταν το ναζιστικό σήμα SS-Totenkopf, ή αλλιώς η νεκροκεφαλή των Waffen SS.

Οσο και να διαθέτει επιλεκτική όραση για ό,τι έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό, δεν μπορεί, ένας άνθρωπος με τόσες ευαισθησίες, μια αράδα θα την είχε αφιερώσει…

Μήπως τελικά λοιπόν, το πρόβλημα δεν ήταν ο κάθε «κέλτικος σταυρός» αλλά κάτι άλλο; Μήπως το πρόβλημα (ή σύνδρομο όπως θα το αποκαλούσαν άλλοι) για τον συγκεκριμένο αρθρογράφο – διευθυντή - μεγαλοστέλεχος ήταν και παραμένει ο Παναθηναϊκός;

Πηγη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Πρόσθεσε το banner του Green Voice 13 στο site σου: