Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Μοναχά ΠΑΟ εσύ!



Η αρμάδα του Παναθηναϊκού το 1964 παραμένει η μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει αήττητη το πρωτάθλημα! Η φιέστα στο λιμάνι, ο Μπόμπεκ και η απίστευτη φουρνιά!
Ο Ατρόμητος... τερμάτισε το αήττητο του Ολυμπιακού μέσα στο Καραΐσκάκη, άφησε ανεκπλήρωτο όνειρο την κατάκτηση του τίτλου χωρίς ήττα και ο Παναθηναϊκός παραμένει ο μοναδικός σύλλογος που έχει κάνει δικό του το πρωτάθλημα δίχως να γνωρίσει την ήττα! Ήταν η σεζόν 1963-1964 όταν σε τριάντα αγώνες, το «τριφύλλι» κατάφερε να πάρει 24 νίκες και να παραχωρήσει 6 ισοπαλίες, γράφοντας ιστορία! Ιστορία που ακόμη και μισό αιώνα μετά, κανείς άλλος δεν κατάφερε να ξεπεράσει.


Ο πρωτοπόρος Μπόμπεκ
Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 1963. Τότε ήρθε στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Στέφαν Μπόμπεκ. Ο άνθρωπος που έγραψε ιστορία στο άθλημα, πρωτοπόρησε εφαρμόζοντας το μέχρι τότε άγνωστο στην Ελλάδα 4-3-3. Έχοντας στα χέρια του μια απίστευτη φουρνιά ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, έκανε αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο. Πήρε το πρωτάθλημα αήττητος, παρουσιάζοντας μέσα στο γήπεδο μία από τις καλύτερες και πιο εντυπωσιακές ομάδες που είδαν ποτέ οι Έλληνες φίλαθλοι.

Μια τρομερή φουρνιά
Απαραίτητο συστατικό για αυτή την ομαδάρα, ήταν φυσικά τα «υλικά» που είχε στην διάθεση του ο Μπόμπεκ. Ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και άφησαν εποχή με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Ποδοσφαιριστές που αποτέλεσαν μύθους για τις επόμενες γενιές. Πάρτε... ανάσα! Οικονομόπουλος, Βουτσαράς, Καμάρας, Ανδρέου, Σούρπης, Τζουνάκος, Πιτυχούτης, Λουκανίδης, Δομάζος, Παπαεμανουήλ, Φυλακούρδης, Πανάκης.

Η φιέστα στο Καραϊσκάκη
Το αήττητο έγινε ακόμη πιο... γλυκό, καθώς «σφραγίστηκε» την τελευταία αγωνιστική στο Φάληρο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός είχε στεφθεί μαθηματικά πρωταθλητής δύο παιχνίδια νωρίτερα, επικρατώντας 4-0 του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονταν στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, με 77 πόντους. Ο Ολυμπιακός ήθελε να διακόψει το σερί του «αιωνίου» αντιπάλου αλλά ένα γκολ του Πανάκη στο 54' χάρισε την νίκη στο «τριφύλλι» που έκανε τον γύρο του θριάμβου μέσα στο Καραϊσκάκη!

Οι παίκτες αφιέρωσαν την τεράστια αυτή επιτυχία στον ιδρυτή του συλλόγου, Γεώργιο Καλαφάτη που στις 19/2/1964 είχε αφήσει την τελευταία του πνοή).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Πρόσθεσε το banner του Green Voice 13 στο site σου: