Πέναλτι στο 94' από ακούσιο χέρι σε φάση που δεν μυρίζει γκολ μόνο εναντίον του Παναθηναϊκού θα μπορούσε να δοθεί τη φετινή περίοδο...
Δεξιά ο διαιτητής Γιάχος. Αριστερά ο πρόεδρος του Αστέρα Μποροβήλος, γνωστός και ως «μποροθρύλος». Τα ονόματα και των δύο ακούγονται στις κασέτες της ΕΥΠ για τους στημένους αγώνες...
Έχει ενδιαφέρον η έκφραση «είναι από τις περιπτώσεις που είναι στην κρίση του διαιτητή το τι θα σφυρίξει».
Τι θα πει αυτό; Κανονικά θα έπρεπε να σημαίνει πως η φάση είναι τόσο δύσκολη που ο διαιτητής την παίρνει πάνω του και πως ό,τι και να σφυρίξει κανείς δεν μπορεί να του πει τίποτα.
Στην Ελλάδα σημαίνει κάτι διαφορετικό: Ότι ο διαιτητής θα σφυρίξει πέναλτι αν το κάνει ο Μπουμσόνγκ και θα δείξει «παίζεται» αν στην θέση του βρισκόταν ο Κοντρέρας, ο Μανωλάς ή κάποιος αντίπαλος του Παναθηναϊκού.
Το φίλαθλο κοινό είναι πλέον μαθημένο. Βλέπει στο 94΄ την μπάλα να ακουμπάει ακούσια στο χέρι του Μπουμσόνγκ που χάνει την ισορροπία του και ξέρει πως ο κάθε Γιάχος θα δώσει πέναλτι. Βλέπει την ίδια φάση να γίνεται εις βάρος της ομάδας του Πειραιά και ξέρει πως το μόνο σφύριγμα που θα ακουστεί είναι αυτό της λήξης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί.
Έτσι για την κουλτούρα να υπενθυμίσουμε πως πρόεδρος μίας από τις ευνοημένες ομάδες εφέτος του πρωταθλήματος, του Αστέρα, είναι ο Γιώργος Μποροβήλος. Ο αντιπρόεδρος δηλαδή, επί σειρά ετών, της Σούπερ Λίγκας και γνωστότερος στον κόσμο του Παναθηναϊκού ως «μποροθρύλος» καθώς είναι ο πρώην διαιτητής του αγώνα στη Ριζούπολη το 2003, ο οποίος επέτρεψε να γίνει ένα παιχνίδι που δεν θα είχε αρχίσει σε καμία πολιτισμένη ποδοσφαιρικά χώρα.
(Συμπτωματικά, υπεύθυνος των οργανωμένων οπαδών του ΟΣΦΠ εκείνη την περίοδο ήταν ο Γιάννης Μώραλης, ο σημερινός πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας).
Ο Μποροβήλος μετά τη διαιτητική του καριέρα την εποχή της πρώτης παράγκας, το «γύρισε» στον παραγοντισμό. Το 2011 ήταν πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης όταν του ασκήθηκε δίωξη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων, με τις κατηγορίες:
α) δωροδοκία και δωροληψία για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Υ.Γ. Τονίζουμε ξανά πως το πέναλτι στο 94΄ ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Η διαιτησία του Γιάχου ήταν τραγική σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τον Σισοκό να δέχεται τη μία κλωτσιά μετά την άλλη και τον διαιτητή απλώς να... παρατηρεί!
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου