Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Αλήθειες που... ενοχλούν για τη Χούντα



''Η Δικτατορία έπεσε στις 23 Ιουλίου του 1974 και από εκείνη την ημέρα και έπειτα, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που διαστρεβλώνει την ιστορία, θέλησε να... πείσει το κοινό πως την περίοδο της «Επταετίας» ευνοημένος ήταν ο Παναθηναϊκός.


Ας δούμε, όμως, την αλήθεια και όχι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, μέσα από 13 διαφορετικά σημεία:

1) Ο Ολυμπιακός κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1973 και 1974) και τρία κύπελλα (1968, 1971, 1973). Δηλαδή πέντε τίτλους.

Ο... ευνοημένος Παναθηναϊκός κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1969, 1970, 1972) και ένα κύπελλο (1969). Δηλαδή τέσσερις τίτλους.
Αν προσμετρήσουμε και τη σεζόν 1966-67, τότε ο Παναθηναϊκός έχει ένα κύπελλο παραπάνω και ο ΟΣΦΠ ένα πρωτάθλημα παραπάνω.




2) Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρώτο του νταμπλ στην Α΄ Εθνική το 1973.
Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε και αυτός το πρώτο του νταμπλ το 1969.
 

3) Ο Ολυμπιακός επί Χούντας κέρδισε συνολικά 47 πέναλτι και 30 αποβολές.
Ο... ευνοημένος Παναθηναϊκός κέρδισε συνολικά 36 πέναλτι και 27 αποβολές.

4) Ο Ολυμπιακός το 1972-73 κέρδισε 11 αποβολές. Καμία άλλη σεζόν επί Χούντας (αλλά και στην προηγούμενη ιστορία της Α' Εθνικής) δεν βρέθηκε άλλη ομάδα με διψήφιο αριθμό κερδισμένων αποβολών.




5) Η ομάδα που έσπασε το φράγμα των 100 γκολ στην Α΄ Εθνική, σε μία σεζόν, είναι ο Ολυμπιακός. Μαντέψτε πότε τα κατάφερε. Την περίοδο της Χούντας (1973-74 - 102 τέρματα). Μέχρι τότε ο μέσος όρος του ήταν γύρω στα 65 γκολ ανά αγωνιστική χρονιά!

6) Τη σεζόν 1972-73 ο Ολυμπιακός δέχτηκε μόλις 13 γκολ. Ήταν η πρώτη ομάδα που έσπασε το φράγμα των 15 γκολ στην ιστορία της Α' Εθνικής. Όλα τα ρεκόρ επί «Δικτατορίας...
Μέχρι τότε ο Ολυμπιακός είχε παθητικό από 17 μέχρι... 40 τέρματα!



7) Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που εισάγει τους «ελληνοποιημένους» στο ποδόσφαιρο της χώρας. Πρώτος είναι ο Πολλέτι που ήρθε στις 6 Απριλίου 1972. Έναν μήνα μετά, άλλοι δύο «ομογενείς», οι Νικολάου και Άλτσιμπαρ, υπογράφουν με τον ΟΣΦΠ.
Ο Παναθηναικός απάντησε με τους Ντεμέλο, Γκραμάχο και Βερόν.


 

8) Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα, πριν τον νόμο Μποσμάν, που εφάρμοσε κατά κόρον την τακτική «ελληνοποίησης» ξένων παικτών επί Χούντας. Ποδοσφαιριστές μετονομάστηκαν (πχ Αλχιμπάρης, Πολέτης), ενώ άλλοι θεωρήθηκαν «ελληνοποιημένοι», παρόλο που ήταν διεθνείς με άλλες χώρες! Για παράδειγμα ο Περσίδης έχει επτά συμμετοχές με την Εθνική Αυστρίας, ο Υβ Τριαντάφυλλος έχει φορέσει τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας, ο Μιγκέλ Νικολάου της Αργεντινής, ο Χούλιο Λοσάντα της Ουρουγουάης, ο Μίλτον Βιέρα είχε κληθεί στο Μουντιάλ του '66 από την εθνική Ουρουγουάης.
Πλέον σε «ερυθρόλευκα» ΜΜΕ εντοπίζουμε αυτούς τους παίκτες σε λίστες ξένων ποδοσφαιριστών του ΟΣΦΠ. Μα γιατί; Αφού ήταν... Έλληνες!





9) Στο «Γ.Καραισκάκης» έγιναν οι τέσσερις απο τους οκτώ τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, στα χρόνια της Δικτατορίας (1969, 1971, 1972, 1973), ακόμα και όταν το ζευγάρι ήταν Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (δύο φορές, το 1971 και το 1973 με νικητή τον ΟΣΦΠ).
Όταν, βέβαια, το ζευγάρι ήταν Άρης - ΠΑΟΚ ο τελικός έγινε σε ουδέτερη έδρα, στο Καυτατζόγλειο.

Ο τελικός 1973-74, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, έγινε σε ουδέτερο γήπεδο, στη Νέα Φιλαδέλφεια, και ως δια μαγείας το κύπελλο κατέκτησε ο ΠΑΟΚ.



10) Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μόνη ομάδα που κατέκτησε ευρωπαικό τρόπαιο στην «Επταετία» ήταν η ΑΕΚ στο μπάσκετ, σε έναν τελικό που έγινε στην έδρα της (!), αφού πρώτα χρειάστηκε, επι ένα επτάωρο, οι παράγοντες της FIBA και της Σλάβια να δώσουν τη συγκατάθεσή τους (19 Μαρτίου 1968), ώστε ο τελικός να μην γίνει σε ουδέτερο γήπεδο.
 


11) Οι διοικήσεις των ελληνικών συλλόγων ήταν διορισμένες από τη Χούντα. Ο Ολυμπιακός, περιέργως, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομάδες, είχε για πρόεδρό του έναν επιχειρηματία με μεγάλη οικονομική επιφάνεια (Γουλανδρής).

Αλήθεια μπορεί κανείς να απαντήσει πού πήγαιναν τα λεφτά της επιχορήγησης του γηπέδου στου Ρέντη (που ακόμα χτίζεται); Μπορεί κανείς να απαντήσει τι εννοούσε ο Αναστάσιος Πρίντζης, Γενικός Γραμματέας Νεότητος και Αθλητισμού, λίγες ημέρες μετά την πτώση της Δικτατορίας, όταν έλεγε πως «την περίοδο 1971-72 ο Ολυμπιακός εσπατάλησε σε μεταγραφές 10 εκατομμύρια από το κονδύλιο των έργων»;




12) Η μόνη ομάδα με ονομασία ποδοσφαιρικού γηπέδου (που τελικά ποτέ δεν χτίστηκε) "21η Απριλίου 1967" είναι ο Ολυμπιακός.

13) Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και δήμαρχος Πειραιά Σκυλίτσης ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και δημιούργησε
το έμβλημα της Χούντας με τον Φοίνικα και τον στρατιώτη.



 



Υ.Γ. Επικεντρωθήκαμε κυρίως στο ποδόσφαιρο. Θα χρειαστεί κάποια στιγμή να καταγράψουμε αναλυτικά το τι συνέβη την «Επταετία» και στα υπόλοιπα σπορ.



Πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Πρόσθεσε το banner του Green Voice 13 στο site σου: