Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Green Marcus!!!


 ''Πράσινη» τρέλα για Μπεργκ''


Μπορεί φέτος ο Παναθηναϊκός να βασίζεται στο σύνολο και στην ομαδική δουλειά, όπως θέλει να συμβαίνει ο Γιάννης Αναστασίου κι οι διοικούντες, δεδομένα όμως στην ομάδα υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που από μόνοι τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Παίκτες-ηγέτες οι οποίοι έχουν «καθαρίσει» παιχνίδια τα οποία είτε φαινόταν αρκετά δύσκολα, είτε «στράβωναν» στην πορεία. Στον φετινό Παναθηναϊκό, ο παίκτης που έχει αναλάβει σε πολλές περιπτώσεις να πάρει την ομάδα από το… χεράκι, είναι ο Μάρκους Μπεργκ.

Ο Σουηδός που είναι ένα τεράστιο… εργαλείο, πολυτελείας, «καθαρίζει» για τον Παναθηναϊκό αλλά και για τον εαυτό του, «κλέβοντας» τις καρδιές των οπαδών! Άλλωστε, ποδοσφαιριστής που να έχει καταφέρει με τις επιδόσεις του να αγαπηθεί τόσο πολύ από τον κόσμο των «πράσινων» και να αποθεώνεται, είχε χρόνια να εμφανιστεί με την πράσινη φανέλα. Με εξαίρεση ίσως ένα «φεγγάρι» στο οποίο λατρεύτηκε ο Σεμπάστιαν Λέτο, από την εποχή του Σισέ είχε να υπάρξει τέτοια… μανία με παίκτη της ομάδας.


Έγινε σύνθημα και… μπλουζάκι

Τα επιτεύγματα του Μπεργκ τη φετινή χρονιά έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τον Παναθηναϊκό, έτσι ώστε να καταφέρει να έχει κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή πορεία σε μια μεταβατική σεζόν, στην οποία ο στόχος ήταν η όσο το δυνατό καλύτερη πορεία στις εγχώριες διοργανώσεις και η εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Οι «πράσινοι» δείχνουν ικανοί να διεκδικήσουν ακόμα και την παρουσία τους στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου, ενώ ο μεγάλος τους στόχος είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου.

Ο Σουηδός φορ έχει βοηθήσει σε αυτό σκοράροντας 15 φορές για το πρωτάθλημα, 2 για το Κύπελλο ενώ έχει δώσει κι επτά ασίστ στους συμπαίκτες του στη φετινή Σούπερ Λίγκα. Όντας ένας από αυτούς που σκόραραν στον θρίαμβο επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο, αλλά και κορυφαίος σε απόδοση παίκτης της ομάδας το τελευταίο διάστημα, ο Μπεργκ έγινε… τραγούδι στα χείλη των οπαδών του Παναθηναϊκού. Το «είναι τρελός ο Σουηδός» δόνησε τη Λεωφόρο για πρώτη φορά στον αγώνα με τον Άρη, ενώ ακούστηκε και στο ματς με τον Απόλλωνα.


Ένα ματς, στο οποίο ο Μπεργκ ξανά «καθάρισε» για το «τριφύλλι» με δυο προσωπικά τέρματα, ενώ πριν από αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην μπουτίκ του Παναθηναϊκού και το νέο t-shirtμε θέμα τον ίδιο! Ο «GreenMarcus», πρωταγωνιστεί στα μπλουζάκια που έγιναν ανάρπαστα από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, με τον Σουηδό να τους ανταμείβει με μια ακόμα μεγάλη εμφάνιση το βράδυ του Σαββάτου (22/03) στην οποία αναδείχθηκε ξανά MVPτου αγώνα.


Ποδαρικό… με το δεξί

Όπως είχε αναφερθεί από το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός έψαχνε στο πρόσωπο του Μάρκους Μπεργκ έναν ποδοσφαιριστή που θα αποτελέσει την «κολώνα» της επίθεσης της ομάδας. Που θα μπορεί να δώσει σκοράρισμα αλλά και να απασχολεί τις αντίπαλες άμυνες με την παρουσία του. Η απόκτηση του Σουηδού άλλωστε ήταν διακαής «πόθος» του Αναστασίου και των συνεργατών του, με τον κόουτς του Παναθηναϊκού να ποντάρει πάρα πολλά πάνω στον άλλοτε στράικερ της Γκέτεμποργκ και του Αμβούργου.

Κι ο Μπεργκ βάλθηκε να τον… δικαιώσει με το καλημέρα. Στην πρώτη του επίσημη συμμετοχή με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, στις 18 Αυγούστου 2013, όντας ακόμα ανέτοιμος, ο Μπεργκ σκόραρε και έδειξε το… τι θα ακολουθούσε. Ο Σουηδός στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Παναιτωλικό πέτυχε γκολ στα31’ που αγωνίστηκε και διαμόρφωσε το τελικό 2-0 για το «τριφύλλι».


Δεν «κώλωσε» στα δύσκολα

Σταδιακά, ο Μάρκους Μπεργκ άρχισε να παίρνει ολοένα και περισσότερο χρόνο συμμετοχής, αφού ανέβαινε σε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Η απουσία του από τη βασική ενδεκάδα σε κάποια παιχνίδια του πρωταθλήματος, κόστισε στην ομάδα βαθμούς, όμως, ο Σουηδός αναμενόταν να βάλει τη «σφραγίδα» του σε κάποια παιχνίδια και να σκοράρει σε άλλα που μπορεί να χάθηκαν, αλλά έδειξαν ότι κάτι καλό γεννιέται τη φετινή σεζόν στο «τριφύλλι».

Το δεύτερο τέρμα του ήρθε στο 1-0 επί του ΟΦΗ στις 21 Σεπτεμβρίου 2013 στη Λεωφόρο, ενώ το γκολ που πέτυχε στο 2-1 επί του Αστέρα Τρίπολης, έδειξε την τεράστια κλάση του καθώς δεν είναι υπερβολή να πούμε πως θύμισε… Φαν Μπάστεν.

Τα… δύσκολα, για τον Παναθηναϊκό ήρθαν με το τεστ της Τούμπας απέναντι στον ΠΑΟΚ. Εκεί έβαλε το γκολ με το οποίο προηγήθηκαν οι «πράσινοι», αλλά έχασε το πέναλτι που θα μπορούσε να χαρίσει την ισοφάριση. Μια στιγμή που φάνηκε πως η ψυχολογία του έφτασε στα… τάρταρα. Τουλάχιστον έτσι πίστευαν όσοι βιάστηκαν να τον κρίνουν, αφού ο Σουηδός απέδειξε ότι διαθέτει… κρύο αίμα!


Πήρε… μπρος μέχρι τον τραυματισμό…

Στις 24 Νοεμβρίου, στην άδεια από κόσμο λόγω τιμωρίας Λεωφόρο, ο Μπεργκ επιστρέφει στα γκολ απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, κάνει μεγάλη εμφάνιση και δείχνει πως είναι πράγματι ηγετική φιγούρα για τους νέους, αφού δίνει δικό του γκολ στον Νίκο Καρέλη για το τελικό 3-1 για τον Παναθηναϊκό! Στην αμέσως επόμενη αγωνιστική σκοράρει ξανά, κόντρα στον Απόλλωνα, ενώ συνεχίσει το καλό του σερί.

Πετυχαίνει γκολ στην εκτός έδρας τεσσάρα επί της Καλλονής, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου ανοίγει το σκορ στο κρίσιμο ματς με τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο. Ο τραυματισμός του στη φάση του γκολ, επηρεάζει τόσο την ομάδα που χάνει από τους Περιστεριώτες! Αν ο Μπεργκ δεν έμενε έξω για δυο εβδομάδες, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως μπορεί να μεγάλωνε το σερί του και να «χτύπαγε» επιδόσεις… Σισέ!


Επιστροφή με… όργια

Μετά τον τραυματισμό του, ο Μάρκους Μπεργκ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στις 5 Ιανουαρίου 2014 στο Αγρίνιο με αντίπαλο τον Παναιτωλικό, χωρίς να καταφέρει να βοηθήσει. Πέρασε ένα διάστημα στο οποίο ο Σουηδός έψαχνε ξανά τα πατήματά του, έκανε ένα μεγάλο ματς στη Βέροια στις 19 Ιανουαρίου με γκολ και ασίστ, ενώ από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και μετά, δείχνει… ασταμάτητος.

Στο Φάληρο στις 2 Μαρτίου, ο Σουηδός έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, αφού κράτησε μόνος του την άμυνα του Ολυμπιακού, πέτυχε το 2-0 που ήταν… ταφόπλακα για τους Πειραιώτες και αναδείχθηκε κορυφαίος της αγωνιστικής. Ακολούθησε στις 8 Μαρτίου το πρώτο εν Ελλάδι χατ-τρικ κόντρα στον Άρη και πλέον η…. Μπεργκ-maniaστη Λεωφόρο ήταν γεγονός!


Συνεισφέρει και στο Κύπελλο

Πέρα από τα ματς πρωταθλήματος, όμως, ο Μπεργκ έχει βοηθήσει τον Παναθηναϊκό και σε αυτά τα Κυπέλλου. Σε όσα έχει επιλέξει ο Αναστασίου να τον χρησιμοποιήσει, αφού τον κράτησε αρκετές φορές εκτός για να του δώσει «ανάσες». Κάτι που έγινε και στον αγώνα με τον ΠΑΣ για το πρωτάθλημα, όπου ήρθε από τον πάγκο αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει, με συνέπεια να χαλάσει το… σερί.

Στο Κύπελλο, ωστόσο, ο Μπεργκ έπαιξε για πρώτη φορά στις 30 Οκτωβρίου και έδωσε την πρόκριση στον Παναθηναϊκό. Ήταν ο επαναληπτικός με τον Εργοτέλη στην Κρήτη, όπου με δικό του τέρμα έγινε το 1-0 των «πράσινων». Το επόμενο ματς Κυπέλλου όπου αγωνίστηκε, ήταν αυτό με τον Ολυμπιακό Βόλου στη Λεωφόρο, στις 29 Ιανουαρίου, οπου σκόραρε στο 4-0 του «τριφυλλιού».

Δεν κατάφερε να σκοράρει στο ματς της Τετάρτης με τον ΟΦΗ, ωστόσο, η ρεβάνς έρχεται σε λιγότερο από ένα μήνα και ο Σουηδός δείχνει αποφασισμένος στη Λεωφόρο ειδικά να μην… χαριστεί σε κανέναν!



Οι αριθμοί του Σουηδού Killer

Το ότι ο Μάρκους Μπεργκ έχει πετύχει 15 γκολ και είναι πλέον στην κορυφή της λίστας των σκόρερ της Σούπερ Λίγκα, είναι γνωστό από το βράδυ του Σαββάτου (22/03). Αυτό που μπορεί να μην έχουν παρατηρήσει αρκετοί, είναι πως η συνεισφορά του δεν είναι μόνο τα δικά του γκολ αλλά και των… συμπαικτών του τα οποία προέρχονται από τα πόδια του. Ο Μπεργκ έχει μοιράσει επτά ασίστ στο φετινό πρωτάθλημα, κάτι που σημαίνει πως τα 22 από τα 50 γκολ του Παναθηναϊκού, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, φέρουν την… υπογραφή του.

Ο Σουηδός άσος έχει καταφέρει να πετυχαίνει 0,55 γκολ ανά αγώνα, ενώ σκοράρει ένα τέρμα ανά πέντε τελικές προσπάθειες στο φετινό πρωτάθλημα. Σε επίπεδο λεπτών συμμετοχής, ο Μπεργκ πετυχαίνει ένα γκολ ανά 45 λεπτά περίπου, ενώ έχει καταφέρει να σκοράρει σε βάρος των περισσότερων ομάδων που έχει αντιμετωπίσει. Οι μόνοι που… γλίτωσαν ήταν οι Εργοτέλης, Πανιώνιος, Πλατανιάς και Πανθρακικός, τον οποίο αντιμετώπισε μόνο μια φορά.


«Διαβατήριο» ο Παναθηναϊκός

Πέρα, ωστόσο, από τη συμβολή του Μπεργκ στον Παναθηναϊκό, καλό θα ήταν να τονιστεί και η συμβολή του Παναθηναϊκού στην καριέρα του Σουηδού. Ο 27χρονος φορ ήρθε σε μια εποχή που είχε χάσει τη θέση του βασικού στο Αμβούργο, είχε σταματήσει να καλείται στην Εθνική ομάδα της Σουηδίας και φαινόταν πως κάπου η καριέρα του είχε… σκαλώσει.

Στον Παναθηναϊκό βρήκε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, μια ομάδα που τον πιστεύει και τον στηρίζει κι ένα κοινό το οποίο πλέον τον… λατρεύει. Έτσι, κατάφερε κι αυτός να βοηθήσει τον εαυτό του να γίνει καλύτερος, κλήθηκε ξανά στην Εθνική ομάδα της χώρας του και είναι εμφανές πως στο «τριφύλλι» είναι χαρούμενος αφού το χαμόγελο του Σκανδιναβού κάθε φορά που σκοράρει, τα λέει… όλα.

Έστω κι αν δεν θέλει να συγκρίνει το δικό του restart με αυτό του Τζιμπρίλ Σισέ ή αν ακόμα τα ελληνικά του δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο έτσι ώστε να καταλαβαίνει από μόνος του το… είναι τρελός ο Σουηδός που δονεί τη Λεωφόρο, το οποίο φωνάζουν οπαδοί φορώντας το μπλουζάκι του «Green Marcus»…










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Πρόσθεσε το banner του Green Voice 13 στο site σου: