Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Το τέλος μιας σχέσης!


By gazzetta.gr

''Τα όνειρα γίνονται συχνά πραγματικότητα. Απλά, δεν τελειώνουν όπως εμείς θα επιλέγαμε''.

Σχολιο El Loco: Την αποψη μου αν επρεπε να φυγει ή οχι ο Κατσουρανης την εγραψα σε προηγουμενο αρθρο κ το μονο που θα  ηθελα να προσθεσω ειναι ενα μεγάλο ευχαριστω  για την προσφορά του στο νταμπλ του 2010. 
Μόνος του κράτησε ζωντανό τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, σκοράροντας και για τον Τζιμπρίλ όταν ο Γάλλος ψαχνόταν για να ξεμπουκώσει. Όπως επίσης τον ευχαριστω για την απίστευτη υπερηφάνεια που ένιωσα μέσα στο Φάληρο όταν έγραφε το 2-1 και χάριζε την νίκη στον  Παναθηναικο μας.

H  πορεία του Κώστα Κατσουράνη στον Παναθηναϊκό.




1. Όνειρο και πραγματικότητα…

Όταν ήταν ακόμα μικρός, ταλαντούχος και άγνωστος, είχε ζήσει τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούσαν. Ήταν ο πιτσιρικάς της Παναχαϊκής που στέρησε από τον Παναθηναϊκό τις ελπίδες του για τίτλο και μετά το τέλος του αγώνα δεν έκρυβε τα συναισθήματά του για το τριφύλλι. Η επαγγελματική του πορεία δεν τον έφερε εκείνα τα χρόνια στην ομάδα της καρδιάς του. Το όνειρο που μπορεί να είχε ως παιδί άργησε εφτά χρόνια. Τέσσερα χρόνια στην ΑΕΚ, που τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2002 και τρία χρόνια στην Μπενφίκα, όπου μετακόμισε το 2006.

Τον Ιούνιο του 2009 το αγόρι που αγαπούσε τον Παναθηναϊκό και ο επαγγελματίας Κώστας Κατσουράνης θα συμπορεύονταν. Ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί για την απόκτησή του και στις 23 Ιουνίου, η «Record» πρώτη φορά θα μιλάει για συμφωνία. Την πρώτη του Ιουλίου ανακοινώθηκε και επίσημα η μεταγραφή του, με την πορτογαλική ομάδα να εισπράττει περίπου 2,5 εκ. ευρώ και η ΑΕΚ κάτι λιγότερο από ένα. «Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ποτέ δεν έδινα υποσχέσεις στον κόσμο. Αυτό που έλεγα πάντα θα πω και τώρα: ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα δει από εμένα πάρα πολύ σκληρή δουλειά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Θα τα δίνω όλα για την ομάδα μου και ελπίζω στο τέλος της χρονιάς να πανηγυρίσουμε κάτι καλό όλοι μαζί», θα πει στις πρώτες του δηλώσεις, ενώ λίγο καιρό μετά θα εξηγήσει την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Εγώ αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός είναι ένα πολύ μεγάλο και ιστορικό σωματείο. Πολλοί ποδοσφαιριστές θα ήθελαν να φοράνε τη φανέλα του. Οι στόχοι μου είναι ίδιοι με του συλλόγου. Σε ένα πρωτάθλημα με 4-5 ομάδες μεγάλες, δεν μπορείς παρά να στοχεύεις στον τίτλο. Και στο κύπελλο. Και φυσικά σε μια πορεία στην Ευρώπη. Το όνομα του Παναθηναϊκού είναι συνδεδεμένο με επιτυχίες εκτός συνόρων».




2. Το μεγάλο βράδυ!

Το ντεμπούτο του θα έρθει σε μια βραδιά που τα όνειρα μοιάζουν να γίνονται εφιάλτες. Θα φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι για πρώτη φορά στην Πράγα και θα παίξει ως αλλαγή στα τελευταία εφτά λεπτά του αγώνα με την Σπάρτα, παίρνοντας τη θέση του Ζιλμπέρτο. Δεν είχε καν ζεσταθεί όταν οι Τσέχοι έπαιρνε προβάδισμα με 3-1, όμως στον επαναληπτικό θα ήταν αρκετά ζεστός! Βασικός στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ και στο 54’ θα σκοράρει, εκείνο που ήταν το γκολ πρόκρισης (σ.σ. 2-0), έστω κι αν αργότερα ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης θα σφραγίσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

«Ο κόσμος, που ήρθε στο γήπεδο ήταν πολύς για τέτοια εποχή. Μας έδωσε την ώθηση που χρειαζόμασταν και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των παιδιών. Κάθε μέρα μαθαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε ένα ρυθμό. Κακά τα ψέματα δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα», θα πει μετά το τέλος του αγώνα.





3. Το πρώτο αίμα!

Θα περάσουν δύο μήνες για να έρθει μια ακόμα ξεχωριστή στιγμή. Όχι τόσο για τον Παναθηναϊκό, όσο για τον ίδιο. Το ξεκίνημα της σεζόν τον έβρισκε σε εξαιρετική κατάσταση και η 5η αγωνιστική, τον έβρισκε σε ένα γήπεδο που γνώριζε καλά ως γηπεδούχος! Θα το μάθαινε και ως φιλοξενούμενος της ΑΕΚ στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009. «Η υποδοχή ήταν αναμενόμενη, έτσι όπως το αντιλήφθηκα», θα πει μετά από λίγο καιρό σε συνέντευξή του σε αθλητική εφημερίδα, ενώ εκείνο το βράδυ ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει 1-0 με δική του ασίστ. Ο Κώστας Κατσουράνης, στην ίδια συνέντευξη, θα προσπαθήσει να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη με την ΑΕΚ το καλοκαίρι και να καταρρίψει τον τίτλο του «προδότη».

«Με ενδιαφέρει η εικόνα μου στους οπαδούς της ΑΕΚ, γιατί ήμουν τέσσερα χρόνια εκεί. Με την ομάδα αυτή δέθηκα, ήταν η πρώτη μου μεγάλη ομάδα. Γιατί έβαλα ρήτρα στην Μπενφίκα; Για τον Ντέμη; Και πού ήξερα ότι θα είναι ο Ντέμης στην ΑΕΚ; Και πώς την ντρίμπλαρα; Η ΑΕΚ, αν ήθελε, μπορούσε να μη γίνει ποτέ η μεταγραφή. Αν ζητούσε τα 5 εκατ. ευρώ, δεν θα γινόταν η μεταγραφή. Δεν είχα δικαίωμα να κάνω τίποτα. Η Μπενφίκα δεν θα με άφηνε ελεύθερο. Ούτε θα έπαιρνε λεφτά κάτω από το τραπέζι. Δεν είναι Ελλάδα εκεί. Και πάλι, αν το κυνηγούσε η ΑΕΚ, θα είχε κυρώσεις η Μπενφίκα. Η ΑΕΚ δεν με πήρε ούτε τηλέφωνο. Από τη στιγμή που είχα βάλει ρήτρα 5 εκατ. ευρώ ήταν σαν να λέω ότι τον πρώτο λόγο, εάν γύριζα στην Ελλάδα, θα τον είχε η ΑΕΚ».

Στα τρία του χρόνια στον Παναθηναϊκό, θα έρθει ξανά και ξανά αντιμέτωπος με την προηγούμενη ομάδα του. Καλύτερό του παιχνίδι θα είναι εκείνο στις 6 Νοεμβρίου του 2011, όταν θα έχει ένα γκολ και μία ασίστ στη νίκη του τριφυλλιού με 3-2.



4. Η κούπα-όνειρο!

«Ξέρω ότι αν έπαιζα τένις, θα είχα πάρει ένα πρωτάθλημα. Στο ποδόσφαιρο, όμως, τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι». Μετά την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, ο πήχης μπήκε κατευθείαν εκεί που όλοι φιλοδοξούσαν. Ο Κώστας Κατσουράνης θα μιλήσει εξ αρχής για την κατάκτηση του τίτλου, που επιθυμεί, αλλά για την οποία δεν αγχώνεται. Θα το πεις στις δηλώσεις του, θα το πει και μέσα στο γήπεδο. Θα κάνει έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο με δέκα τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, οκτώ εκ των οποίων στο πρωτάθλημα. Στη βράβευση του ως MVP για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, στον οποίο είχε σκοράρει δις, θα μιλήσει πάλι για το πρωτάθλημα. «Εγώ προσωπικά και όλη η ομάδα θέλουμε το μεγάλο βραβείο που είναι το πρωτάθλημα. Γι’ αυτό παίζουμε κάθε Κυριακή και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πρέπει να χάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερους βαθμούς για να πάρουμε το πρωτάθλημα».

Ακόμα δύο γκολ στο δεύτερο μισό και στο φινάλε η φιέστα του πρωταθλήματος, όπως και του κυπέλλου. «Σίγουρα είναι το πρώτο και είναι το πιο γλυκό και δεν έχει σημασία το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Με βάση την εικόνα που είχαμε από προετοιμασία, με τις μεταγραφές που έγιναν και το υπάρχον υλικό, και όπως κύλησε πρωτάθλημα, ήταν αναμενόμενο. Έκανα μια αρκετά καλή χρονιά. Πολλοί πιστεύουν πως πήγα καλύτερα στον πρώτο γύρο επειδή πέτυχα γκολ, αλλά για μένα καλύτερος ήταν ο δεύτερος γύρος. Πιο ολοκληρωμένος, προσέφερα περισσότερα στην ομάδα».




5. Στο γκρουπ των αρχηγών!

Μια χρονιά προσαρμογής και κατευθείαν άρχισαν να κολλάνε τα παράσημα στη φανέλα. Στις 18 Αυγούστου του 2010 θα ανακοινωθεί ότι μετά από απόφαση της διοίκησης, ο Κώστας Κατσουράνης είναι στο καρέ των αρχηγών, μαζί με τον Γιώργο Καραγκούνη, τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και τον Τζιμπρίλ Σισε. Ήταν και ο τελευταίος που έμεινε στον Παναθηναϊκό. Ως αρχηγός του τριφυλλιού, υπήρξαν φορές που ένιωσε την ανάγκη να παρέμβει για τα κακός κείμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και στην ομάδα του.

«Υπήρχαν στο γήπεδο αθλητές και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να υπάρξει τραυματισμός. Ντρέπομαι που είμαι στο χώρο αυτό, ειλικρινά. Οι άνθρωποι που βάζουν χρήματα στο ποδόσφαιρο κι εμείς όλοι που το υποστηρίζουμε πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα. Είναι ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτό ήθελα να πω και για αυτό ήρθα εδώ μόνος μου, είναι ντροπή», ήταν το ξέσπασμά του μετά τον περυσινό αγώνα στο… παγοδρόμιο των Ιωαννίνων, ενώ το καλοκαίρι μίλησε για την κατάσταση στον Παναθηναϊκό.

«Στην Ελλάδα επειδή είμαστε έτσι ως λαός, έχουμε μπερδευτεί. Και οι ποδοσφαιριστές έχουμε μπερδευτεί. Εμείς δεν είμαστε παράγοντες και αύριο είμαστε εδώ, μεθαύριο δεν είμαστε. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας σύλλογος, που δεν χρειάζεται εγώ να πω τι αντιπροσωπεύει. Όλοι ξέρουν ποιοι είναι οι μεγάλοι σύλλογοι στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές ομάδες ιστορικές, με τεράστιο κόσμο πίσω τους. Μια από αυτές είναι και ο Παναθηναϊκός και νομίζω ότι η ομάδα μου, όχι για μένα αλλά για την πολύχρονη ιστορία της, πρέπει να σταθεί στο ύψος της. Όπως και να έχει αυτό... Με ότι ποδοσφαιριστές και αν είναι εδώ. Δεν πρέπει να σβήσει ο Παναθηναϊκός. Και επειδή και κάποιος θα πει ότι ο Κατσουράνης τα λέει αυτά για να μην χάσει τα χρήματα του, θα απαντήσω κιόλας, ότι δεν το λέω γι' αυτό το λόγο. Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ιστορία... Ο Θεός μας αξίωσε και βγάλαμε κάποια χρήματα στη ζωή μας, βάσει του επαγγέλματος και του ιδρώτα που χύσαμε μέσα στα γήπεδα. Το λέω σαν απλός θεατής του ποδοσφαίρου. Και ας μην ήμουν ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Και για οποιαδήποτε ομάδα θα ήταν στη θέση του Παναθηναϊκού, που κακά τα ψέματα στην Ελλάδα αρκετές ομάδες βρίσκονται στη θέση του Παναθηναϊκού».




6. Άουτ από τα αποδυτήρια!

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για τη λύση του συμβολαίου του, η κοινή συνισταμένη είναι απλή. Ακόμα και για όποιον δεν ξέρει, αλλά απλώς υποθέτει. Ο Κώστας Κατσουράνης έφυγε, επειδή προκαλούσε αναταραχή στα αποδυτήρια! Πολλοί το έχουν πει, ελάχιστοι το έχουν αποδείξει. Η ιστορία με τον Παναθηναϊκό ξεκίνησε – παραδόξως – από την Εθνική. Τον Σεπτέμβριο του 2010 άρχισε να διαρρέει το πρόβλημα του Κατσουράνη με τον Αλέξανδρο Τζόρβα, το οποίο δεν είχε δημοσιοποιηθεί για να προφυλαχτεί ο ΠΑΟ και έφερνε τον διεθνή γκολκίπερ έτοιμο να τα παρατήσει από την Εθνική. Σταδιακά, θα προκληθούν κι άλλα προβλήματα.

Ένα επεισόδιο με τον Σεμπαστιάν Λέτο μετά το ματς κόντρα στον Άρη τον Ιανουάριο του 2011 και κυρίως το ξέσπασμα του Σιμάο τον περασμένο Μάιο. «Κόουτς σε όλους μιλάει αυτός (σ.σ. Κατσουράνης). Κάνει τον προπονητή. Ποιος είναι ο προπονητής; Εσύ μας βρίζεις συνέχεια, δεν μιλάς». Ο πρώην άσος του τριφυλλιού είχε μιλήσει στα αποδυτήρια μετά από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ, προκαλώντας την αντίδραση του Κώστα Κατσουράνη, αλλά και την έντονη φημολογία ότι πολλοί ακόμα παίκτες ένιωθαν το ίδιο με τον μέσο από τη Μοζαμβίκη.




7. Κάλυπτα κι εγώ...

... τον Κατσουράνη. Το γκολ ορόσημο στην καριέρα του στον Παναθηναϊκό, παρότι ουδέποτε μέτρησε ή έχει καταχωρηθεί στην προσφορά του στο τριφύλλι. Έγινε σύνθημα, σελίδα στο facebook, μπλουζάκι, στάση ζωής! Στο Στάδιο Καραϊσκάκη η ιστορία μπορεί να είχε γραφτεί διαφορετικά, αν δεν ακυρωνόταν το γκολ του στο 82’, με το οποίο ο Παναθηναϊκός έκανε ολική ανατροπή στο Φάληρο και βρισκόταν να προηγείται με 2-1 του Ολυμπιακού. Το τέρμα που πέτυχε ο διεθνής μέσος δεν μέτρησε, ο επόπτης είδε οφσάιντ και το τι ακολούθησε είναι λίγο-πολύ γνωστό.

«Δεν θέλω να μιλήσω βαριά για το θέμα. Το τι ένιωσα δεν έχει σημασία από τη στιγμή που δεν μέτρησε. Το μόνο που είδα ήταν έναν παίκτη του Ολυμπιακού μπροστά μου και υπέθεσα ότι δεν είμαι οφσάιντ. Γι’ αυτό και αντέδρασα έτσι, αλλά δεν ήξερα που είναι και ο τερματοφύλακας και έτσι δεν το συνέχισα. Μπορεί μία στο εκατομμύριο να είχα άδικο. Ο διαιτητής αυτό που έκανε είναι απαράδεκτο, αλλά και ο επόπτης. Δεν χρειάζεται να συζητάμε τα αυτονόητα για τις υπόλοιπες φάσεις», ήταν η τοποθέτησή του λίγο καιρό μετά από εκείνο το παιχνίδι, που εκτός των άλλων σημαδεύτηκε και από τα επεισόδια μετά τη λήξη του.



8. Αιώνια πιστός…

Ίσως και να πίστευε – όπως λέει και το σύνθημα των οπαδών του Παναθηναϊκού – πως δεν γίνεται αλλιώς. Το καλοκαίρι, το όνομά του, ήταν εξ αρχής στο ρεπορτάζ των εφημερίδων. Έστω κι αν ο ίδιος, απείχε από όλα τα συλλογικά, λόγω των υποχρεώσεών του με την Εθνική. Το θέμα έμοιαζε ξεκάθαρο. Για να παραμείνει ο Κώστας Κατσουράνης στον Παναθηναϊκό θα έπρεπε να δεχτεί μείωση αποδοχών. Μεγάλη. Στην αρχή ήταν αρνητικός… Στη συνέχεια το σκέφτηκε ξανά και στο τέλος αποφάσισε να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό.

Οι πράσινοι του πρόσφεραν 400.000 ευρώ πάγιες αποδοχές, ενώ η αρχική συμφωνία του προέβλεπε κάτι παραπάνω από τα διπλάσια. Επίσης, η νέα πρόταση προέβλεπε το ένα τέταρτο των πριμ που υπήρχαν στο αρχικό του συμβόλαιο. Στις 10 Ιουλίου έγινε και επίσημο ότι συμφώνησε με τη νέα πρόταση και θα παρέμενε στον Παναθηναϊκό.



9. Η αρχή του τέλους!

Το ρεπορτάζ θέλει και εκείνο το βράδυ να έπαιξε το ρόλο του. Το βράδυ, στο οποίο ο Κώστας Κατσουράνης αποβλήθηκε και όντας αρχηγός τιμωρήθηκε με έξι αγωνιστικές. Ο διεθνής μέσος απολογήθηκε λίγες ώρες μετά για τη συμπεριφορά του στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ωστόσο δεν ήταν αρκετό.
«Ζητώ συγγνώμη από τη Διοίκηση, τον προπονητή, τους συμπαίκτες μου και τον κόσμο της ομάδας. Υπεύθυνος για την ισοπαλία είμαι εγώ. Δεν επιτρέπεται, με βάση την εμπειρία μου, αλλά και ως αρχηγός της ομάδας, να χάνω την ψυχραιμία μου, αλλά κάποιες φορές αυτό είναι ανθρώπινα δύσκολο. Παίζω 20 χρόνια επαγγελματικά ποδόσφαιρο και είμαι σε θέση να διακρίνω τη συμπεριφορά και τις διαθέσεις όλων στο γήπεδο. Μηδενός εξαιρουμένου».




10. Άδοξο φινάλε!

Μάριμπορ, 30 Σεπτεμβρίου του 2012. Η διαδρομή που ξεκίνησε από την Τσεχία θα ολοκληρωνόταν στη Σλοβενία. Ο Κώστας Κατσουράνης θα ήταν βασικός στον απογοητευτικό αγώνα του Παναθηναϊκού στην 1η αγωνιστική του Europa League. Έπαιξε 90 λεπτά και ένιωσε και εκείνος ταπεινωμένος με το 3-0. «Πολλά έφταιξαν, όλοι έχουμε ευθύνες, η ομάδα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει, να κάτσουμε κάτω να μιλήσουμε μεταξύ μας και να βρούμε λύσεις, να συζητήσουμε και να βελτιώσουμε την κατάσταση. Η ομάδα πρέπει να αντιδράσει. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε έτσι. Δεν θα βγει έτσι η χρονιά. Η ομάδα θα αλλάξει πρόσωπο».

Ακόμα κι αν ο Παναθηναϊκός αλλάξει πρόσωπο εκείνος δεν θα είναι εκεί για να το ζήσει. Μετά από 123 συμμετοχές και 20 γκολ, το παιδικό όνειρο ολοκληρώθηκε με διαφορετικό φινάλε από την αθώα παιδική, φαντασία. Η πραγματικότητα, όμως, είναι σαν το τένις. Δεν παίζεις μόνος σου…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Πρόσθεσε το banner του Green Voice 13 στο site σου: