Τι ξέχασε να αναφέρει ο Τεν Κάτε: Οι προπονητές με ικανότητες να αφήσουν έργο στον Παναθηναϊκό, αποχωρούν τελικά ως αποτυχημένοι...
Ο Ολλανδός τεχνικός Χενκ Τεν Κάτε δήλωσε πως ο Γιάννης Αναστασίου μπορεί να πετύχει στην Ελλάδα, πως θα φέρει νέες ιδέες και πως θα κάνει σπουδαία πράγματα στον Παναθηναϊκό.
Ό,τι δηλαδή μπορούσε να πετύχει και ο ίδιος, αλλά και άλλοι προπονητές που πέρασαν από τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια και οι οποίοι αποχώρησαν ως αποτυχημένοι εξαιτίας εξωγενών παραγόντων.
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όταν ένας τεχνικός έχει τα προσόντα για να πετύχει στον Παναθηναϊκό, τότε τον πολεμάει μεθοδικά το σύνολο του αθλητικού (και όχι μόνο) Τύπου, πασχίζει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει (και) την παράγκα, ο κόσμος αρχίζει σιγά-σιγά να τον αμφισβητεί και έτσι φθείρεται.
Όταν ο Γιάννης Αναστασίου αρχίσει να εφαρμόζει τις γνώσεις του στο Τριφύλλι, αν πράγματι φανεί πως μπορεί να αφήσει έργο και να δημιουργήσει μία ελκυστική ομάδα, τότε η ιστορία έχει διδάξει πως:
- Θα αρχίσουν να… πονάνε τα ματάκια των ΜΜΕ, από το πρώτο ματς που θα χαθεί από τον κάθε Σπάθα του πρωταθλήματος.
- Θα αρχίσουν τα media να αμφισβητούν τους παίκτες – επιλογές του, χωρίς να ενδιαφέρονται τι μπάτζετ είχε να διαχειριστεί.
- Είναι πιθανόν να δυσανασχετήσει με το πρόσωπό του μία «κλίκα» παικτών (κυρίως Ελλήνων), αν οι προπονήσεις του είναι σκληρές και επίπονες και αν δεν είναι φίλος μαζί τους μετά από ήττες.
- Ο Τύπος μαζί με μία μεγάλη μερίδα φιλάθλων, που ως γνωστόν είναι… καλύτεροι γνώστες του αθλήματος από τους προπονητές της ομάδας, θα αμφισβητούν κάθε του επιλογή (γιατί έβαλε αυτόν τον παίκτη εκεί και όχι τον τάδε ποδοσφαιριστή, γιατί είναι κολλημένος σε αυτό το σύστημα, κλπ) και θα ασκούν αφόρητες πιέσεις προς τη διοίκηση για την απομάκρυνσή του.
Κάθε τεχνικός του Παναθηναϊκού, είτε έχει γνώσεις του επαγγέλματος του και ικανότητες για να παράξει έργο είτε όχι, είναι καταδικασμένος. Δεν είναι τυχαίο που δεν στεριώνει κανείς στον «πράσινο» πάγκο.
Για να αλλάξει αυτό το δεδομένο, θα χρειαστεί η διοίκηση να βάλει προτεραιότητες και να τις εφαρμόσει.
- Νο1 προτεραιότητα είναι να επέλθει αξιοπιστία στο πρωτάθλημα. Να εξασφαλιστεί το 50-50. Όχι με τιτιβίσματα. Με πράξεις.
- Ακολούθως χρειάζεται να βρεθούν λύσεις απέναντι στα εχθρικά ΜΜΕ.
- Και τέλος, πρέπει τα «εργαλεία» του κάθε προπονητή να είναι ποιοτικά και όχι σκουριασμένα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση όσο καλός και αν είναι ο τεχνικός, το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο.
Αντιγράφουμε από τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia το απόσπασμα που αφορά τον Τεν Κάτε και την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό:
Η διοίκηση αναγνώρισε την εξαιρετική δουλειά του και τον κράτησε και για μία δεύτερη σεζόν, στην οποία ο σύλλογος κατάφερε να πετύχει το καλύτερο ξεκίνημά του στο πρωτάθλημα από το 1996, με 9 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 11 ματς.
Παρά το εξαιρετικό ξεκίνημα, οι δημοσιογράφοι επηρεασμένοι από την παλιά διοίκηση του Συλλόγου δεν ήθελαν το κλαμπ να αναπτυχθεί και συνεχώς τον κριτίκαραν, λέγοντας πως έχει κακή συμπεριφορά απέναντι στους παίκτες.
Οι φίλαθλοι που επηρεάζονταν, ασκούσαν κριτική και αυτοί, παρά την τέλεια εκκίνηση στο πρωτάθλημα και το ελκυστικό ποδόσφαιρο και έτσι με το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα κόντρα στον Ολυμπιακό, η διοίκηση αποφάσισε να τον απολύσει.
Παρόλα αυτά το κλαμπ, έχοντας ως βάση την εκπληκτική δουλειά που έκανε στον Παναθηναϊκό, την πιο καλά προπονημένη ομάδα στην Ελλάδα, τόσο σε φυσική κατάσταση όσο και στην τακτική, ο Παναθηναϊκός κέρδισε λίγους μήνες αργότερα το πρωτάθλημα έπειτα από έξι χρόνια.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου